Thursday, 12 November 2015

Coventry Transport Museum

Dah alang-alang menulis tentang Coventry City Centre semalam, hari ni nak sambung dengan Coventry Transport Museum, juga terletak di city centre.

Muzium ini menempatkan pelbagai model kenderaan yang dibuat di England sejak 150 tahun dahulu. Mengikut sejarah, Coventry merupakan bandar utama industri kenderaan di Britain sebelum bandar ini musnah dalam Perang Dunia Kedua. Sebab itulah transport museum yang terbesar di England ni dibina di Coventry.

Bukan anak-anak je, Mama & Papa pun seronok ke muzium ni sebab dapat tengok perkembangan teknologi pembuatan/model kenderaan dari dahulu hingga yang terkini. Tiada sebarang bayaran dikenakan untuk masuk melihat pameran.

Jom tengok gambar-gambar kenderaan antaranya yang terdapat kat sini...Gambar-gambar ini diambil semasa kami ke sana di penghujung tahun 2014.


Di luar muziumSinger - bermula sebagai pengeluar basikal seawal tahun 1874 Daimler, Rover, Riley - antara pengeluar kenderaan terawal

 Lesen kenderaan tahun 1914

 Caravan zaman dahulu kala 

 Enjin-enjin kenderaan yang pernah digunakan

Memang MINI

 Jaguar - the early years

Jaguar in 1960s

"Along nak kereta ni!"


 Racing cars

Kereta paling laju??

Muzium ni tak jauh pun dari Primark Coventry. Dari muzium kami berjalan kaki ke sana sambil menikmati pemandangan sekitar.
 Primark - back view


 West Orchards Shopping CentreNo comments:

Post a Comment