Thursday, 29 January 2015

Bicester Village

Sambung cerita ex-classmate yang datang holiday kat SINI. Balik dari Old Trafford bawa wife Nazri, Zaza shopping di Portmeirion Factory Outlet, Stoke-on-Trent pula. Zaza ni keje stewardess MAS. Dah 15 tahun keje dengan MAS, memang selalu travel ke oversea. Dia memang tahu Portmeirion ni brand pinggan-mangkuk yang mahal kat Malaysia. So bila tengok harga kat outlet yang jauh lebih murah, memang buat dia geram lah. Penuh satu trolley dia memborong. Kebetulan pulak masa tu hari-hari terakhir winter sale di Portmeirion. Masih banyak items dengan sticker merah. Saya kalu pergi portmeirion memang ambik yang sticker merah ni jer...discount up to 70%! Memang murah giler...

Next day (Sabtu 24/1/2015) on the way nak hantar diorang ke Heathrow Airport, kami singgah di Bicester Village. Bicester Village yang terletak di Oxford ni tempat shopping brand2 yang high-end macam Prada, Dior, Gucci, Bally, Armani, Burberry, Fendi, Jimmy Choo dan banyak lagi lah..... Selama dok kat UK ni, baru kali kedua datang sini walaupun ni la outlet yang paling dekat dengan rumah. Tak rasa nak pergi sangat sebab kalau datang sini cuma mampu tengok jer tak mampu nak beli haha....Lagi suka pergi ke cawangan2 McArthur Glen Designer Outlets, brand yang biasa2 untuk orang kebanyakan macam kitorang ni..Tapi orang Malaysia yang datang bercuti memang suka datang  ke BV ni, mungkin sebab tak berapa jauh (1 jam) dari London. Dan yang mampu datang holiday ke London tu dah sah2 la yang poket tebal2 belaka...kami ni student jer kat sini huhu....

Kalau dari London ada bus atau boleh juga naik train dan berhenti di Bicester North Station. Untuk yang datang dengan kereta, ada banyak parking space kat sini - parking percuma jer (SatNav OX26 6WD). Tapi kalau datang time Boxing Day, mungkin cepatlah penuh agaknya...

Pagi lagi, tapi dah ramai orang...



Sebenarnya bukan nak citer pasal shopping kat Bicester Village, tapi kemudahan untuk sembahyang yang ada kat sini. Dalam banyak-banyak designers outlet yang pernah dilawati, kat sini jer yang saya jumpa ada tempat solat.

Bilik solat ni dinamakan 'Contemplation Room', macam multifaith prayer room juga..tapi rasanya majoriti yang masuk sini Muslim. Bilik solat ni terletak di bahagian penghujung BV, antara butik Prada dan Dior. Kat dalam ni ada tempat solat lelaki dan perempuan yang berasingan. Ada sejadah dan Al-Quran juga kat  situ...Owh Bible dan buku agama lain pun ada, dah namanya bilik sembahyang berbagai agama kan..

Bilik solat yang putih tu...antara butik Prada & Dior. Masuk melalui sliding door tu, ada tempat solat lelaki dan perempuan bersebelahan.

Di luar, bersebelahan dengan bilik solat ni ada tandas dan baby changing room. Untuk berwuduk, boleh masuk kat dalam baby changing room ni, memang ada disediakan tempat untuk berwuduk.

 Tempat ambil wudu'

'WuduMate' namanya...

Tak banyak sangat gambar nak share sebab masa tu tak terfikir pun nak tulis pasal ni. Tapi mungkin entry ni dapat membantu kawan-kawan yang nak ke sana dan tercari-cari tempat nak solat. Terutamanya kalau datang shopping masa winter ni, waktu solat zohor dan asar cepat habis. Pukul 4.40pm dah masuk maghrib jadi eloklah diselesaikan solat Zohor/Asar dulu sebelum sambung shopping....:)

Tuesday, 27 January 2015

Old Trafford Stadium Tour

Minggu lepas kami terima tetamu dari Malaysia lagi. Nazri, ex-classmate saya dan Mr. Hubby semasa di mrsm datang dengan isterinya Zaza. Diorang ni baru tak sampai dua tahun berkahwin, so masih dalam mood honeymoon lah.

Bila dah lama tak jumpa seronok lah bersembang balik cerita zaman sekolah2 dulu. Maklumlah dah dekat 20 tahun tinggalkan alam persekolahan (alamak tuanya rasa...). Saya pun tak sangka Nazri dah banyak berubah. Dulu dia antara budak lelaki yang paling tak banyak cakap & malu2 dengan budak2 perempuan dalam kelas. Lepas habis belajar dia bekerja dengan syarikat oil & gas dan banyak bekerja di oversea. Sekarang dah buka company consultation sendiri. Tumpang bangga dengan kejayaan kawan-kawan...badan yang dulu agak gempal pun dah makin slim, rajin ke gym katanya hehe...Memang lain lah dengan yang saya kenal dulu...

Ishh..terkeluar topik pulak...Atas kekangan masa, dia cuma dapat datang bercuti seminggu sahaja. Tiba di London hari Isnin 19/1/2015. Tiga hari pertama dia spent masa jalan2 dan shopping2 di kota London. Hari Khamis diorang datang ke Coventry. Mr. Hubby bawak diorang jalan-jalan ke city centre sambil saya siapkan lunch. Jamu nasi kerabu untuk orang datang dari jauh. Malam tu, sempat lagi dia join Mr. Hubby dan kawan-kawan kat sini main bola.

Keesokan harinya kami bertolak ke Manchester. Dia memang tak sabar-sabar nak ke sana sebab katanya impian dia sejak kecil...Kiranya penyokong kuat MU gak la ni...Bila dengar Uncle Nazri nak tour stadium, peminat bola kat rumah ni, Aiman dan Danish pun sibuk nak ikut. Padahal Jumaat tu hari sekolah. Sebenarnya kami dah tiga kali ke Old Trafford, tapi timing selalu tak kena untuk join tour. Kali ni memang purposely nak pegi untuk tour, so Mr. Hubby kata bawak je lah diorang. Lepas ni tak tau bila lagi nak ke sana. Cuma Along jer tetap ke sekolah sebab minggu sebelum tu dia tak sihat, dua hari tak pergi sekolah. Lagipun dia memang tak minat bola sangat dan tak interested pun nak join.

Kami tiba di Old Trafford pukul 11.20pagi. Tour ada setiap setengah jam. Tak sempat nak join sesi 11.30pg so kami beli tiket pukul 12 t/hari.

Ni harga tiket, boleh tengok kat http://www.manutd.com/en/Visit-Old-Trafford/Museum-And-Stadium-Tour/price-lists.aspx

Kami ambik tiket family, Mr. Hubby guna student card dia so satu tiket adult dapat diskaun jadi GBP16, cuma Zaza jer kena bayar full adult price GBP18. So total untuk 4 dewasa dan dua kanak-kanak GBP88. Ok la tu kan, harga agak berpatutan...Mia masuk free jer...

Sebelum ke stadium tour, kita akan melalui ruang muzium. Kat sini dipamerkan koleksi piala, cenderamata, jersi, keratan akhbar sejarah2 dan kejayaan Manchester United FC dari dahulu sampai sekarang. Termasuk juga gambar-gambar dan keratan akhbar berkaitan 'Munich Air Disaster' pada tahun 1958 yang melibatkan pasukan MU.





Tepat jam 12 tengah hari kami ke tempat berkumpul dan dua orang tour guide datang memberi sedikit briefing dan kemudian bawak kitorang ke dalam stadium.  Tour guide ni lah yang bagi penerangan sambil bawa kitorang menjelajah stadium ni.

 Sesi penerangan oleh tour guide. Kat belakang tu semburan air hujan ke atas rumput.



Memang nampak hebat stadium ni...theatre of dreams la katakan...
yang lampu2 kat tengah padang tu artificial sunlight untuk jaga kesegaran rumput2..

Yang kelakar, masa dia tengah bagi penerangan tu dia tanya, siapa yang bukan penyokong MU? Tetiba si Danish pegi angkat tangan la pulak....dengan konfidennya dia jawab dia sokong Real Madrid...sume orang pandang tengok dia..nasib baik tak kena halau dari stadium haha...Tak sangka pulak dia berani macam tu...

Semasa kat dalam Press Conference Room, tour guide ni nak buat demo camana situasi semasa diorang sign up new player. Dia jemput Danish jadi new player, then panggil Aiman kekonon sebagai Manager dan Mia pulak sebagai 'Agent'. Diorang tiga orang ni dapat la duduk kat meja depan, yang sepatutnya pengunjung tak boleh masuk...poyo jer hehe...

New player, manager and agent...:)

New player shaking hand with his manager

Kami dibawa ke bilik persalinan pemain, kemudian ke tunnel yang dilalui oleh pemain-pemain untuk keluar ke padang.


Changing/dressing room

Laluan ke tunnel

Keluar dari tunnel

Semasa di tepi padang, kami diingatkan supaya tidak sekali-kali memijak pitch, untuk mengelakkan ia dari rosak. Di sini kami ditunjukkan tempat duduk VVIP dan juga substitutes' chairs.




Tour ni ambil masa lebih kurang satu jam. Habis tour boleh shopping barang-barang cenderamata kat megastore kat luar stadium. Sebelum keluar, print dulu certificates satu sorang sebagai kenangan..percuma jer...

Aiman letak nama dia Aiman Rooney kat certificate

Overall, memang tour yang sangat berbaloi dan very informative, walaupun saya bukan la fan bolasepak pun.....good experience for everybody especially for Aiman and Danish.





Tuesday, 13 January 2015

Tahun Baru 2015 & Birthday Danish

Sekejap je masa berlalu dan masuk tahun baru, 2015. Bulan Mac akan datang masuk tahun ketiga kami di bumi ratu...Sedar tak sedar masa untuk mengutip pengalaman di perantauan dan semakin berkurang. Nampaknya kena plan betul-betul apa nak buat dan beli dalam kesempatan yang ada ni.

Sebelum cuti dulu, kat sekolah masing-masing buat kalendar 2015 bertemakan empat musim...


Kalendar Danish


Kalendar Aiman


Minggu ni dah masuk minggu kedua anak-anak kembali ke sekolah setelah tamat winter holiday. Semasa cuti, ada la buat lawatan ke beberapa tempat...kalau ada masa & kerajinan boleh buat coretan di episod akan datang.

Birthday pertama di tahun baru 2015 ialah birthday Danish@Nash yang ke 7 tahun. Birthday dia sebenarnya hari ni, 13 Januari tapi oleh kerana hari Ahad baru ni ada acara sembang2 Mama dan dua orang kawan sambil makan-makan jadi Mama buatkan birthday cake Nash sekali. Celebrate awal sikit. Boleh la Nash potong kek dengan kawan-kawan dia juga. Kalau tak manjang potong kek pagi-pagi sebelum pergi sekolah. Ala mama buat kek coklat simple2 aje....Tapi kek coklat memang kegemaran diorang.




 Nash dengan adik-beradik dan kawan Malaysian.

Untuk Nash, oleh kerana dah menginjak ke usia 7 tahun Mama & Papa dah mula kena bertegas tentang solat. Dah tak boleh tinggal solat lagi. Mama & Papa sentiasa doakan Nash jadi anak yang soleh, berjaya di dunia dan akhirat.

Tahun baru 2015 bermula dengan baik setakat ini. Loan application Mr. Hubby untuk apartment di Bandar Baru Bangi & Bandar Sri Putra diluluskan. 8 Januari pula Mr. Hubby lulus dalam ujian memandu di sini untuk dapatkan UK Driving Licence. Alhamdulillah, ku panjatkan syukur kepadamu Ya Allah....