Thursday, 2 July 2015

Ramadhan di Musim Panas 2015

Alhamdulillah, bertemu lagi Ramadhan pada tahun ini. Tahun ini merupakan tahun ketiga kami berpuasa di UK. Seperti tahun-tahun sebelum ini, Ramadhan kali ini juga jatuh di musim summer. Hari ini dah 15 Ramadhan. Sedar tak sedar kita dah masuk ke fasa ke dua bulan Ramadhan. 

Cabaran berpuasa di musim summer, waktu siangnya panjang dan malam yang pendek. Kami bersahur lebih kurang jam 2 pagi kerana waktu Subuh masuk jam 2.30+ pagi. Maghrib masuk jam 9.30+ malam menjadikan waktu kami berpuasa pada waktu siang selama 19 jam. Malam pula hanya lebih kurang 5 jam. Lepas berbuka, solat maghrib, solat isya', terawih dan ibadat2 lain...dah nak makan semula untuk sahur. Kadang-kadang rasa perut penuh lagi. Tapi tetap kena jamah makanan atau minuman untuk bekalan esok hari pula.

Waktu solat di Coventry

Dugaan untuk anak-anak, bermula dari hari pertama puasa lagi. Kebetulan pada 1 Ramadhan ada acara larian 'Run for Life' di sekolah yang dianjurkan oleh Cancer Research UK bertujuan untuk mengutip dana bagi membantu pesakit-pesakit kanser. Semua pelajar lelaki datang ke sekolah dengan baju biru, dan yang perempuan pakai baju pink. Saya pujuk diorang untuk minta excuse dari teacher untuk tidak sertai larian, tapi diorang nak masuk juga. Mungkin seronok berlari beramai-ramai dengan kawan-kawan. Habis acara larian masing-masing dapat medal.



Minggu ini pula minggu yang paling panas di UK yang dikenali sebagai heatwave. Hari Selasa dan semalam cuaca memang panas, mencecah hingga 31 degree celcius. Panas dan terik kerana udara yang kering. Memang dugaan betul berpuasa dalam cuaca yang panas dan waktu yang panjang. Teacher Danish pula telefon minta izin untuk bagi air kat dia. Tak mengapalah, Danish pun baru 7 tahun dan masih lagi belajar berpuasa. Kesian juga. Kita yang dewasa ni pun terasa perit tekak dan keletihan dek cuaca yang panas ni. Itupun bila balik ke rumah dia tak nak makan. Katanya nak puasa makan, minum air dia memang tak boleh tahan tadi..

Suhu semalam.


View di hadapan rumah jam 2 petang. Terang-benderang. Dah macam kat Malaysia rasanya.

Jam 9 malam menunggu waktu berbuka. Masih cerah.

Bila dah panas begini, barulah tercari-cari kipas yang tersimpan di stor. Kipas di sini kecil dan comel je. Jangan haraplah nak ada kipas siling. Kipas kecil lebih praktikal sebab jarang digunakan jadi senang untuk disimpan.

Masa untuk kipas kecil bertugas

Hari ini cuaca dah agak mendung. Alhamdulillah. 

Semoga Allah menerima amal-ibadat kita di bulan Ramadhan ini.

Tuesday, 16 June 2015

Tanda di Dahi Mia

Kejadian Sabtu lepas, waktu hampir maghrib. (Itulah, kan orang tua dah kata, time maghrib tak elok main kat luar).

Musim summer anak-anak riang ria main di backyard. Masa musim sejuk bosan berkurung je dalam rumah. Satu saya suka rumah di sini halamannya terletak di belakang. Jadi anak-anak bebas bermain, tak perlu risau terlajak ke jalan-raya atau kena culik *Nauzubillah*. Sambil-sambil kat dapur atau di living room boleh jenguk-jenguk tengok diorang bermain.

Tapi dalam suka ada duka. Abang-abang asyik main bola, tak semena-mena bola melayang ke dahi Mia. Mula-mula ingatkan tak serius, dah agak biasa juga kejadian kena bola ni. Tapi masa datang nak tengok apa jadi, nampak darah meleleh-leleh dari dahi Mia. Rupanya kulit dahi terkoyak sedikit. Saya maklumkan kat Mr. Hubby, "Nak kena bawak ke hospital ni.."

Masa ni darah dah stop

Lepas buat apa2 yang patut untuk stopkan bleeding, cepat2 bersiap sambil dalam kepala berfikir nak ke mana. First time berlaku kejadian macam ni, dah tu during weekend pula. GP kami memang tak buka lah. Teringat kawan-kawan di sini ada bagitau tentang NHS Coventry walk-in centre di Stoney Stanton Road. Kami terus ke sana. Syukurlah kebetulan tak ramai orang sebab sebelum ni ada juga dengar yang nak kena tunggu lama.

NHS Coventry walk-in centre ni terima semua patient yang register dengan mana-mana GP atau yang tak pernah register. Boleh walk-in sahaja kalau tak ada appointment. Dibuka setiap hari jam 8 pagi hingga 10 malam.

City of Coventry NHS Healthcare Centre, 
Stoney Stanton Road CV14FH.
*Gambar ehsan Mr Google

Kat bilik dokter, lepas dokter interview sikit sebanyak, Mia dibawa ke treatment room. Nurse cuci luka dan letak glue stitches atau skin glue kat situ. Syukur sangat ada orang cipta glue stitch ni, tak payah nak jahit guna benang lagi. Teringat Along dulu kena jahit di bawah dagu sebab jatuh dalam bilik air. Meronta-ronta nak kena stitches. Aiman pun ada luka tempat yang sama, di dagu...kes jatuh longkang. Masa Aiman tu dah guna glue stitches. Lega. Macam tu lah nak besarkan anak. Kenalah bersedia dengan situasi-situasi macam ni.

Mia kat treatment room, tunggu nurse prepare peralatan.

Mia sangat brave, dia tenang jer and very cooperative sepanjang procedure. Good girl Mia!


Sepanjang minggu lepas, Mia pegi sekolah dengan dua strip kat dahi, sementara nak tunggu luka healed. Mia kata penat dia nak jawab teacher dan kawan-kawan tanya apa jadi dengan dahi dia:)

Thursday, 4 June 2015

Coventry MotoFest 2015

Berkesempatan menyaksikan pameran kereta-kereta klasik di Coventry MotoFest 2015.

Coventry memang terkenal sebagai bandar warisan dan inovasi pengangkutan di England. Acara tahunan ini berlangsung selama tiga hari (29-31 Mei 2015) dimana banyak aktiviti yang berkaitan dengan permotoran telah diadakan. Kami datang sekejap jer pada hari kedua, itu pun bila kereta-kereta klasik ini dah mula meninggalkan Broad Gate menuju ke Ring Road.

Jom tengok video...sila abaikan dialog2 spontan dalam video ini hahaha...