Thursday, 16 June 2016

Europe Trip Day 2: Eiffel Tower, Musee de Lourve, La Vallee Village

Hari ni dah 10 Ramadhan. Minggu ni saya berbuka dengan anak-anak je sebab Mr. Hubby menghadiri World Conference on NDT (WCNDT) di Munich, Germany. Semalam hari Rabu 16 Jun dia present oral paper. Alhamdulillah semua berjalan dengan baik. Mengenali Mr. Hubby dari bangku sekolah (Form 4) saya berbangga dengan pencapaian dia sekarang..Dulu waktu sekolah, punya lah pekat loghat Klate, sampai dia refused nak ambik ujian lisan Bahasa Melayu untuk trial SPM..boleh macam tu???hahaha...English jangan cakaplah. Tak sangka bila dah kerja Mr. Hubby boleh buat presentation di international conference. 

OKlah. Sambung cerita trip ke Europe. Hari kedua 1 Jun 2016 selepas sarapan kami terus check out sebab dah nak keluar jalan-jalan. Tapi still boleh parking kat situ sampai pukul 12 tengahari sebab bayar parking per day. Kalau lebih kena caj for another day. Memandangkan kami tak punya banyak masa, jadi cuma sempat ke beberapa attraction sahaja. Kata Nije yang wajib adalah Eiffel Tower sebab anaknya Auffa memang nakkk sangat ke sana akibat terpengaruh dengan lakonan Mia Sara dalam cerita Strawberi & Karipap:)

Ambik gambar dulu depan Ibis Budget lepas checkout.

Kami berjalan kaki ke Metro Station yang terdekat iaitu station Porte d'Italie. Kami beli Paris Visite Pass Zone 1-3 untuk 1 Day. Susah nak tanya banyak sebab pekerja di kaunter tak boleh berbahasa Inggeris. Dari situ kami ambik Metro (line 6) untuk ke station Trocadero. Baca pengalaman dari blogger2 lain, view dari sini yang terbaik untuk tengok atau ambik gambar Eiffel Tower. Dari Trocadero Station, kami berjalan kaki ke arah dataran bangunan Palais de Chailotte. Di situ kami disambut oleh penjual-penjual souvenirs yang mula mendekati kami. Penat juga nak menolak, lepas sorang..sorang lagi datang. Di penjuru dataran, dah mula nampak Eiffel Tower. Tetapi oleh kerana hari sebelumnya hujan berpanjangan hingga ke malam, pagi itu pula cuaca mendung dan berkabus..Eiffel Tower tak nampak sampai ke puncaknya...Itu jer rezeki kami untuk hari tu..





Dengan Rosma

Dah puas bergambar kat situ kami menuruni tangga ke arah Jardine du Trocadero (Trocadero Garden). Di tengah-tengah garden yang cantik ni ada fountain yang dinamakan Fountain of Warsaw.


Water fountain

Cari rezeki dengan menjual souvenirs

 Eiffel Tower yang berkabus

Palais de Chailotte kat belakang tu..tempat ambik gambar tadi

Kami terus berjalan kaki dalam hujan renyai-renyai melintasi jalan ke arah Eiffel Tower. Untuk ke sana perlu menyeberangi jambatan yang merentasi River Seine. Pada hari tersebut kami dah nampak air dan mula naik. Tak sangka beberapa hari selepas itu Paris dilanda banjir iaitu dikatakan banjir terburuk di Paris selepas 30 tahun. Syukurlah pada hari kejadian kami dah keluar dari bandar Paris. Kalau tidak naya juga kalau terperangkap di sana.

River Seine & jambatan Pont d’léna 


 Kalau tak silap Cafe kat atas boat ni..apalah nasib dia selepas banjir hari tu..

Menyeberangi jambatan

Selepas menyeberangi Pont d’léna Bridge kami tiba di Eiffel Tower. Walaupun sampai agak awal di sana, tapi queue untuk naik ke puncak Eiffel Tower dah mula panjang berlingkar-lingkar. Kami just pusing-pusing ambik gambar kat bawah jer. Tertunailah hasrat anak-anak nak tengok binaan yang berusia 127 tahun tu. Kat bawah tu nampak beberapa orang askar/tentera sedang berkawal. Mungkin lanjutan daripada Paris Attack yang berlaku pada November 2015 mereka meletakkan anggota di tempat-tempat awam.





Tentera yang berkawal
 Kaki Eiffel Tower yang besar gedabak


Dari sana kami ke Metro Station Bir-Hakiem, lebih kurang 10 minit berjalan kaki. Kami hendak ke Musee du Louvre (Louvre Museum) pula. Sekali lagi kami mengambil Metro dan berhenti di Station Palais Royal-Musee de Louvre. Keluar je dari station dah nampak bangunan muzium tersergam di depan mata. Ambil gambar di kawasan luar dahulu...




Louvre Museum adalah muzium yang terbesar di dunia. Di dalam muzium ini tersimpan lukisan tersohor 'Monalisa' hasil karya Leonardo da Vinci pada tahun 1507. Ia juga dikenali dalam penggambaran file 'Da Vinci Code'.


antara yang dipamerkan kat dalam muzium..scalptures

Kami tak masuk ke dalam muzium, cuma bergambar di kawasan sekitar. Dari luar masuk melalui satu pintu (ikut jer orang ramai2 masuk) akan bawa kita ke ruang tengah muzium yang ada piramid ni..

 Louvre Pyramid


Ada dua piramid, satu yang besar dan ini yang kecik.




Tengah sibuk nak ambik gambar tiba-tiba disapa oleh seseorang yang menawarkan diri untuk tolong ambik gambar. Mereka orang Malaysia yang berjalan bertiga, dua orang lelaki dan seorang perempuan...saya rasa macam kenal jer yang perempuan tu..rupanya bekas pelakon, Wan Khatijah. Dia datang bersama suami dan rakannya, merangkap jurugambar kot...baik jer dia ni..tak sombong. Dah jumpa retiss apalagi...ambik gambar la kan...

Tinggi Wan Khatijah ni

Berjalan dengan 7 orang budak-budak ni (4 anak kami dan 3 anak Nije) memang kena ikut mood diorang. Bila dah tengahari dah bunyi macam-macam. Sejuk lah...penat lah..laparlah semua ada. Jadi kami ambik keputusan untuk balik ambil kereta yang di parking kat hotel. Ambik semula Metro di station Palais Royal-Musee de Louvre.

Destinasi seterusnya ialah La Valle Village Designer Outlet, yang terletak kira-kira 30 minit dari hotel kami menginap. Dalam perjalanan tu kami berhenti di Aires (R&R) untuk lunch. Makan bekalan yang kami bawa. Di France ni motorwaynya ada banyak sangat R&R..kalau tak silap setiap 20km ada R&R besar yang ada stesyen miyak, cafe, kedai dll..tengok gambar di signboard untuk tahu apa facilities yang ada di R&R tersebut. Kami pilih R&R yang ada gambar play area dan ada tempat makan untuk berhenti. Kemudian sambung perjalanan ke La Vallee..

Basically outlet2 yang ada kat sini mcm Bicester Village juga. Cuma kata kawan2 harga kat sini murah sedikit sebab guna currency Euro berbanding £££ di UK. Jalan2 pusing2 tak jumpa yg rasa berbaloi nak beli. Sementara tunggu Nije & family menyopping, layan anak-anak makan macarons, confection yang famous kat French ni.

Selesai semuanya kami bertolak ke Troyes sbb dah booked hotel kat sana. Perjalanan ke sana mengambil masa 2 jam. Kali ini kami pilih jalan tanpa tol (maksudnya lalu jalan countryside la tu..) sebab bila compare sama je tempoh perjalanannya. Memang tak menghampakan sebab dapat tengok French countryside yang cantik di sepanjang perjalanan. Cuma masa awal-awal tu roundabout punya la banyak...mencabar juga bila memandu sebelah kanan ni. Beberapa kali Mr. Hubby lupa nak pandang kiri bila nak keluar roundabout sebab dah biasa kereta datang dari kanan. Bila dah banyak kali lalu roundabout tu dah rasa biasa..practice makes perfect!hehe..










Monday, 13 June 2016

Europe Trip Day 1: Coventry - Paris

Alhamdulillah, akhirnya road trip kami ke Europe selama 6 hari 5 malam ke lima buah negara iaitu France, Switzerland, Germany, Luxembourg dan Belgium berakhir dengan lancar. Europe trip ini diusulkan oleh sahabat kami, Nije yang pernah datang ke rumah kami pada tahun 2014. Ketika itu kami bawa mereka sekeluarga berjalan di sekitar UK. Kemudian Nije nyatakan hasrat untuk ke UK sekali lagi sebelum kami pulang ke Malaysia. Kali ini dia mengajak kami ke Europe pula. Kalau bukan kerana sahabat baiknya itu, mungkin kami sekeluarga tidak ke Europe. Mr. Hubby bukan 'kaki travel' apatah lagi nak drive beribu-ribu kilometer.

Peta laluan road trip kami

Sebaik sahaja Nije confirmkan tiket flightnya yang dibeli pada bulan Mac 2016, kami mula membuat perancangan dan persediaan. Oleh kerana Mr. Hubby sibuk dengan research dan thesisnya, saya diberikan tanggungjawab untuk menyediakan itinerary dan membuat tempahan hotel, kereta sewa, ferry dan sebagainya. Nije pula menyerahkan 100% kepada kami. Mujurlah ramai kawan-kawan di sini yang dah ke Europe jadi saya 'menuntut ilmu' dengan diorang. Yang paling banyak membantu ialah itinerary sahabat kami N & Azrul. Itinerary yang Azrul buat dah sangat detail kami cuma adapt dan adopt sahaja mengikut kesesuaian masa yang kami ada.

Tarikh cuti mid-term break dipilih kerana kebetulan cuti sekolah di UK bersamaan dengan cuti Di Malaysia. Kalau Nije datang bukan time cuti sekolah di sini, memang kami tidak dapat ke mana-mana kerana sekolah di sini mengenakan bayaran sebagai denda untuk setiap anak yang bercuti tanpa kebenaran pihak sekolah. Nije tiba hari Isnin 30/5/2016. Setelah mengambil kereta sewa dari syarikat Sixt di Birmingham Airport, Mr. Hubby jemput mereka sekeluarga di Heathrow. Keesokannya dah nak bertolak ke Paris. Jadual agak pack sebab nak mengejar waktu sebelum bermulanya 1 Ramadhan tambahan pula anak-anak saya mula bersekolah pada 6/6/2016. Cuti sekolah di Malaysia ada tambahan seminggu selepas itu.

Pulang dari Heathrow, Mr. Hubby maklumkan dia rasa ada 'something wrong' dengan gear kereta Citroen Grand C4 Picasso yang diberikan oleh syarikat kereta sewa. Dia berkira-kira perlu ke tidak untuk tukar kereta. Oleh kerana rasa macam tak sedap hati, keesokannya lebih kurang jam 5.15 pagi Mr. Hubby tekad untuk call syarikat kereta sewa tersebut. Kat sini pukul 5.15 pagi dah mula cerah. Mereka menghantar mechanic untuk memeriksa keadaan kereta di rumah yang tiba lebih kurang jam 5.50 pagi. Selepas pemeriksaan dibuat, mechanic tersebut mengesahkan terdapat masalah pada gear kereta dan tidak selamat untuk pemanduan jauh apatah lagi kami akan ke Europe. Berbekalkan report yang dibuat oleh mechanic tersebut, Mr. Hubby dan Nije bergegas ke Birmingham Airport untuk menukar kereta. Rupanya kaunter kereta sewa hanya dibuka jam 6.30 pagi jadi mereka terpaksa menunggu sehingga kaunter dibuka. Agak cemas juga kerana kami perlu bertolak segera ke Dover untuk menaiki ferry yang telah dibook pada jam 12.05 tengahari. Perjalanan ke sana mengambil masa lebih kurang 3 jam setengah.

Selepas menyelesaikan urusan di syarikat kereta sewa, kali ini kami diberikan kereta Vauxhall Zafira. Walaupun mulanya Mr. Hubby agak bengang juga dapat kereta yang bermasalah, tapi hikmahnya ialah kami tidak perlu membayar minyak kereta yang telah digunakan oleh kereta sebelum ini kerana disahkan kereta tersebut ada masalah teknikal. Alhamdulillah rezeki tu..sebab dah bawa kereta tu pergi balik ke Heathrow Airport...hampir 320km!

Kami bertolak dari rumah jam 7.30 pagi, terlewat 30 minit dari perancangan awal. Untuk menaiki feri merentasi English Channel, perlu check in sekurang-kurangnya sejam lebih awal kerana ada pemeriksaan imigresen di port. Cuaca pada hari tersebut kurang baik dimana hujan turun hampir di sepanjang perjalanan. Jalan sesak di lebuhraya M40 dan M25. Kenderaan bergerak dengan sangat perlahan. Risau sangat tak sempat kejar feri. Mulanya dah hampir putus asa bila tengok ETA di sat nav semakin hampir dengan masa feri bergerak. Mujurlah dapat SMS dari P&O Ferries memaklumkan bahawa waktu feri belayar ditunda setengah jam lagi.

Dah nak masuk Dover

Tiba di Dover memang masa ngam-ngam jer. Kami beratur (dengan kereta) untuk pemeriksaan imigresen. Bila tiba giliran, kami diminta untuk menyerahkan passport. Ada dua checkpoint iaitu imigresen UK untuk keluar dan imigresen France untuk masuk ke sana. Alhamdulillah semuanya clear tak ada masalah.

Pemeriksaan passport

Waktu nak bergerak ke kaunter check in, kereta kami di 'divert' ke arah lain. Rupanya kereta kami terpilih untuk security check up. Kereta dipilih secara random untuk diperiksa tak sangka kereta kami yang dia berkenan hehe. Petugas mengarahkan untuk membuka bonnet kereta untuk pemeriksaan. Bahagian luar kereta juga discan dengan alat scanner khas. Selepas berpuas hati barulah kami dibenarkan untuk meneruskan perjalanan. Di kaunter check-in, kita perlu serahkan booking confirmation kemudian mereka berikan nombor lane yang perlu kita masuk dan tag untuk disangkutkan di kereta.

 Kereta kami di Lane 211 

Yang ni untuk gantung kat kereta - kat port pun masih hujan

Feri kami dari Dover ke Calais ialah Spirit of France. Selepas parking kereta, semua penumpang perlu keluar dari kenderaan dan naik ke tingkat atas. Kalau ada bekalan makanan, bawa ke atas siap-siap kerana bila feri dah belayar, kita tak dibenarkan lagi turun ke tempat kereta. Sebelum bertolak dari rumah, dah pack nasi goreng satu sorang untuk dimakan semasa dalam feri. Kawasan penumpang di dalam feri memang luas, banyak tempat duduk, ada play area, toilet, kedai untuk shopping dan starbucks untuk beli makanan dan minuman. Lepas makan Mr. Hubby yang dok menahan mengantuk masa drive ambik kesempatan untuk melelapkan mata. Saya pula bawak anak-anak meronda di dalam kawasan feri. Selepas sejam setengah belayar, kami tiba di Calais iatu pada pukul 3 petang waktu tempatan (Jam di Europe cepat satu jam dari UK).



Kat dalam feri dengan Rosma (wife Nije) & anak-anak

Keluar jer dari feri cabaran bermula untuk Mr. Hubby dan Nije kerana perlu memandu di sebelah kanan. Sebab itu sebelum masuk Europe, kereta dari UK perlu menampal sticker 'GB' di kereta untuk maklumkan kepada pemandu lain.

Perjalanan dari Calais ke hotel di Paris dijangkakan selama 3 jam. Tetapi kami berhenti di Aires atau Services (R&R kalau kat Malaysia) beberapa kali untuk hilangkan mengantuk pemandu kami selain bawa anak-anak buang air. Kesian Mr. Hubby yang berterusan memandu jauh sejak hari Jumaat sebab sebelum Nije tiba, ada seorang lagi kawan dari Malaysia yang datang. Hari Jumaat ambil dia di Bicester (dia datang dengan team Prudential) dan bermalam di rumah kami. Sabtu bawa jalan-jalan /shopping, kemudian Ahad bawa ke carboot dan hantar ke hotelnya di London. Nije pula jetlag baru sampai petang semalam dah kena memandu jauh. Tak apalah lambat sampai yang penting semuanya selamat. Kami tiba di hotel lebih kurang jam 7 malam. Duduk di hotel bajet jer iaitu Ibis Budget Paris Porte d'Italie Ouest. Pilih hotel ni sebab dekat dengan metro (train) station. Oleh kerana projek percutian budget, kami ambil triple room. Pandai-pandailah nak seludup anak-anak masuk ke bilik.

Macam ni lah bilik Ibis Budget. Gambar pinjam kat google.

Jumlah harga satu malam termasuk parking (Eur 11) dan city tax ialah Eur 84.70. Ada 1 double bed dan 1 bunk bed. Sepanjang lima malam travel, bilik kat sini yang paling kecil. Tapi untuk kami ok jer, setakat nak letakkan kepala untuk satu malam...Setibanya di hotel, semuanya nampak kepenatan. Anak-anak Nije dah tertidur sebelum sempat makan malam. Maklumlah diorang masih ikut waktu tidur di Malaysia. Plan asal untuk melihat Eiffel Tower disimbahi cahaya lampu waktu malam terpaksa dibatalkan. Esok sahajalah keluar berjalan-jalan....






Wednesday, 8 June 2016

Ramadhan 1437H

Alhamdulillah tahun ini adalah tahun keempat kami berpuasa di perantauan. Sama seperti di Malaysia, kami mula berpuasa pada hari semalam 6/6/2016. Bezanya di sini tempoh masa puasa yang agak lama iaitu hampir 18 jam 44 minit. Waktu Subuh jam 2.46 pagi jadi terpaksa bangun awal pagi untul bersahur.

Hari pertama puasa Along, Aiman dan Nash dapat menghabiskannya dengan baik. Alhamdulillah. Kebetulan minggu ini adalah Enterprise Week di sekolah, di mana banyak aktiviti-aktiviti yang mereka perlu sertai di sekolah. Tema tahun ini ialah 'health and fitness' jadi sepanjang minggu ni pelajar cuma perlu berpakaian sukan ke sekolah. Tak payah pakai uniform.

Enjoying the sun..pegi sekolah naik scooter

Hari pertama puasa teacher buat panggilan kepada ibu bapa muslims bertanyakan status puasa anak-anak. Maksudnya diorang aware bahawa Ramadhan telah tiba. Mia kami bagi kelonggaran belum berpuasa tahun ini tambahan pula dia ambil school dinner. Tak nak pula pihak sekolah pandang serong macam kita paksa anak kecil berlapar untuk jangka masa yang lama dalam cuaca yang agak panas sekarang ni. Ada juga kawan-kawan yang teacher call tanya boleh ke nak bagi air kalau anak yang berpuasa dahaga. Rasanya diorang concern pasal kesihatan tapi tak nak memandai-mandai dalam hal yang melibatkan agama. Nash saya masih bekalkan water bottle dan sedikit makanan. Kalau dia rasa dia tak larat dan nak berbuka terpulang lah kat dia. Inilah cabaran yang ada bila kita berada di perantauan. Mendidik anak-anak berpuasa lebih mudah bila di negara sendiri bila hampir semua di sekeliling kita berpuasa.

Sejak seminggu yang lalu, kami ada tetamu yang datang dari Malaysia. Kawan kami semasa sama-sama di MRSM, Nije datang denga wifenya Rosma dan tiga orang anak. Kebetulan cuti sekolah di Malaysia sama dengan cuti anak-anak di sini, jadi kami telah merancang untuk bercuti ke Europe pada 31/5 hingga 5/6 yang lalu. Kami pulang betul-betul sehari sebelum puasa. Tiba di rumah lebih kurang jam 9 malam. Sempatlah berterawih pada malam yang pertama. Nije dan family hendak merasai pengalaman berpuasa di UK jadi mereka stay lagi beberapa hari. Malam ini mereka akan berangkat pulang ke Malaysia, InsyaAllah.

Mudah-mudahan kita sama-sama dapat merebut ganjaran di bulan Ramadhan ini.
Mohon maaf atas segala salah-silap.
Salam Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa.