Tuesday, 4 August 2015

Riang Ria di Kebun Lavender

Hari Sabtu lepas bawa anak-anak ke lavender farm di Snowshill, Cotswolds. Sejam perjalanan dari rumah kami. Lavender berkembang mekar cuma semasa summer, dari bulan Julai hingga awal Ogos. Tapi biasanya di penghujung musim tu lavender dah kena harvest untuk menghasilkan produk-produk komersil. Lavender farm yang besar adalah di Mayfield Lavender Farm berhampiran London. Kami ke Cotswold kerana lebih dekat dengan Coventry.

Gambar ini diambil oleh satu pasangan Mat Salih yang tiba-tiba menegur dan berbual dengan kami. Katanya dia pernah ke Bali, Indonesia.

Sedikit bayaran dikenakan untuk masuk. Sepatutnya cuma under 5 yang free, tapi masa kat entrance orang yang jaga tu cakap dia tak kira untuk Nash & Mia..so bayar untuk 2 adults & 2 kids jer...


Cantik sangat kat dalam tu melihat hamparan warna ungu. Baupun pun wangi je. Di sebalik kuntuman lavender tu banyak sangat bees yang warna hitam kuning tu tapi tak kacau orang pun.

Kami datang pun dah agak terlewat, dah ada lavender yg dah faded warnanya.

Bee

1,2,3.....cheeeessee....


Aktiviti kat sini cuma berposing-posing sambil anak-anak berlari dan melompat riang di antara batas-batas lavender.






candid.
Alhamdulillah cuaca agak baik pada hari tersebut walaupun sesekali awan kelabu datang. Time summer ni bukan selalunya cerah, kadang-kala hujan turun jadi nak ke mana-mana kena selalu check weather forecast. Ramai juga pelawat lain yang datang, termasuk satu bas pelancong dari China.

Kat atas bukit ada sheep farm.


Selepas beberapa jam, kami bergerak pulang. On the way home ada nampak satu kawasan orang ramai sedang berpicnic berhampiran dengan Broadway Tower. Kalau tahu ada tempat picnic boleh bawa bekal. Kami tak singgah sebab dah lapar.

Broadway Tower, ambil gambar dari tepi jalan.

Sewaktu melalui bandar Stradford-Upon-Avon, nampak ramai betul orang. Waktu kami ke sini dulu taklah seramai ini pelancong. 



InsyaAllah sebelum balik Malaysia, nak datang sini lagi sekali. 

Monday, 3 August 2015

Prof Dave Datang Beraya

Masih lagi dalam mood beraya.

Minggu lalu kami menerima kedatangan tetamu yang agak special, Prof Dave yang merupakan supervisor PhD Mr. Hubby. Dia datang dengan isterinya, Pippa. Kat sini walaupun ada pangkat Professor, tapi di kalangan pelajar PhD, diorang lebih suka dipanggil nama biasa. Mungkin untuk rasa lebih mesra.

Mulanya saya risau juga bila Mr. Hubby bagitau diorang nak datang beraya. Risau nak masak apa. Tertanya-tanya boleh ke diorang makan makanan kita yang agak pedas. Takut pulak kalau diorang tak boleh nak telan nanti huhu. Karang kena potong markah pulak PhD Mr. Hubby hehe..Macam-macam lah fikir. Untuk selamat, saya decide nak masak Nasi Lemak sebab MAS punya inflight meals pun serve nasi lemak. Diorang mesti dah buat research apa yang foreigner suka makan, kan?. So saya sediakan nasi lemak with sambal & friends, lontong & friends dan rendang ayam. Mr. Hubby buat lemang. Untuk desserts saya buat kuih bakar pandan dan Along pula tolong buat cornflakes cookies (ni bukan kuih tradisional hehe).

Dave & Pippa sampai tepat-tepat jam 6.30 petang seperti dijanjikan. Punctual sungguh. Nasib baik semuanya dah ready. Terharu juga diorang sudi datang ke rumah. Sebelum makan-makan kami berbual di ruang tamu, saling berkenalan sebab saya baru pertama kali bertemu dengan mereka. Kedua-duanya baik dan peramah.

Kemudian sambung berbual di meja makan sambil introduce makanan-makanan kita tu. Mula-mula diorang makan nasi lemak dengan sambal & rendang. Tengok Dave makan slow,slow saya dah mula risau takut dia terpaksa makan jer. Tapi dah habis sepinggan dia minta tambah. Owh ok lah...lega...Pippa dari awal steady je makan. Dia kata dia suka rendang ayam tu. Alhamdulillah. Lepas makan nasi diorang makan lemang dan sambung dengan lontong pula. Pun habis semangkuk sorang makan lontong walaupun dah kenyang makan nasi. Sambil-sambil bersembang diorang makan kuih bakar dan cookies. Lega sungguh saya diorang ni tak cerewet.

Kat dalam tureen tu kuah lodeh/lontong

Oleh kerana saya tak sure macam mana nak prepare minuman untuk diorang, saya cuma letak gula dan freshmilk untuk diorang buat bancuh teh sendiri. Mujur juga, rupanya diorang tak guna gula langsung. Cuma teh dan freshmilk!errkkk..kalu saya tak boleh telan macam tu. Padanlah orang-orang kat sini nampak sihat walaupun dah berusia.

Mia je yang sempat ambik gambar dengan diorang. 
Lupa nak bergambar ramai2 sebelum balik

Seronok berbual-bual dari kisah anak-anak mereka, adik beradik (rupanya Dave ada twin di Uni of Chester).,citer honeymoon diorang pun keluar. Macam dah kenal lama pulak, tak terasa dah Dave tu 'boss' Mr. Hubby. Bertuah sungguh Mr. Hubby dapat SV yang baik macam ni.

Hampir 3 jam juga mereka di rumah kami, sebelum balik diorang bagi presents pulak. Coklat & gula2 untuk anak-anak. Saya dan Mr. Hubby pun dapat hadiah juga :)..Memang budaya diorang agaknya bawa hadiah bila ke rumah orang. Macam kita juga bawa buah tangan bila menerima jemputan.

Sesi buka hadiah

Coklat dah selamat awal-awal. Maaf sayang, Haribo tu tak boleh makan, tak halal.

Strawberry jem tu Pippa buat sendiri dari strawberries di allotment mereka. Diorang suka gardening, macam-macam plants diorang tanam di rumah mereka di Kenilworth. Katanya orchard pun ada untuk tanam pokok yang lebih besar. 

Diorang minta diri untuk balik bila hari dah beransur gelap. Lebih kurang jam 9.30pm. InsyaAllah, suata hari nanti kita jumpa di Malaysia pula.

Esoknya Mr. Hubby dapat email dari Dave.


Mat salleh (yang baik-baik) memang very appreciative walaupun yang kita buat tu takde lah hebat sangat. Puji-memuji macam dah jadi budaya diorang. Cikgu-cikgu di sekolah pun macam tu. Orang kita, kadang-kala yang berpangkat besar agak ego dengan orang bawahan. (Ayat2 manis rupanya nak ajak meeting hehe).








Friday, 31 July 2015

Graduation Adik di Southampton

23 Julai 2015 (Khamis)

Seminggu yang lalu kami sekeluarga ke Southampton sempena graduation adik bongsu saya, Syukri yang tamat pengajian dalam bidang Civil Engineering. Anak-anak lebih mesra memanggilnya Pakcu. Mak dan abah tak dapat datang ke majlis graduasi. Baik juga kebetulan kami di sini, dapatlah mewakili diorang meraikan hari bersejarah dalam hidup dia.

Kami bertolak pagi Khamis selepas Mr. Hubby ke uni untuk collect data di labnya. Majlis bermula pukul 2.15pm, kami sampai ngam-ngam pukul 1.20petang. Sempatlah jumpa Pakcu sebelum dia memasuki dewan.



Ambil restu kakak & abang ipar sebagai pengganti ayahbonda :)

Hanya dua orang tetamu dibenarkan masuk. Saya masuk dengan Along sebab Mr. Hubby kena jaga tiga anak yang lain di luar. 'Family Marque' disediakan di luar dewan untuk ahli keluarga atau kawan-kawan lain yang ingin menyaksikan majlis secara langsung melalui tayangan video. Bawa Along sebagai motivasi untuk dia belajar bersungguh-sungguh. Teringat dulu semasa darjah dua saya ke majlis konvokesyen pakcik di Universiti Malaya. Sejak itu saya bercita-cita untuk ikut jejak langkah dia jadi dokter. Sebelum tu cita-cita nak jadi ustazah :)

Selfie dengan Along dalam dewan sebelum majlis bermula

Simple sangat majlis konvokesyen di sini. Jubah konvo diambil pada hari ceremony, tak sempat nak iron pun terus pakai ke dewan. Pukul 1.45pm semua tetamu yang mempunyai tiket dijemput masuk ke dewan dan mengambil tempat dengan bantuan petugas. Tepat jam 2.15ptg, majlis dimulakan oleh pengerusi majlis. Tak ada ucapan-ucapan panjang atau main angklung macam kat Malaysia. Terus sahaja nama penerima ijazah dipanggil seorang demi seorang. Selepas ucapan penutup, majlis bersurai. Rasanya dalam masa satu jam je majlis dah selesai.




Pada tiket dinyatakan tak boleh ambik gambar semasa majlis, tapi sebab ramai yang ambik so nak snap jugaklah...

Macam biasa kat luar sesi bergambar dengan 'orang yang diraikan'.





Guest dijemput untuk jamuan kecil selepas majlis.


Didoakan lepas ini Syukri berjaya dalam kerjaya pula.

Kami tinggalkan Syukri dengan kawan-kawan dia di sana kerana anak-anak dah kelaparan. Dia masih nak bergambar dengan kawan-kawan dan ada group photo. Kami lunch di Piri-piri Roosters. Sedap juga menu kat situ.

Lepas maghrib keluar dengan Syukri round2 kat city sebab rasanya lepas ni tak datang lagi dah ke sini. Syukri tunjukkan Titanic Memorial Monument, yang dibina sebagai tanda ingatan kepada jurutera-jurutera yang meninggal dunia dalam nahas RMS Titanic pada 15 April 1912 (sumber: wiki). Mengikut sejarah, kapal tersebut memulakan pelayaran dari White Star Dock di Southampton.

Kemudian kami ke St. Mary's Stadium iaitu stadium untuk Southampton FC tapi gelap sangat nak bergambar. Tak ada lampu dipasang di keliling stadium. Kami teruskan perjalanan ke Mayflower Park, konon-konon nak tengok kalau ada cruise ke Isle of Wight, tapi satu pun tak ada. Jalan-jalan tengok lampu je lah...





Ada Thai restoren yang cantik kat sini.

Malam tu kami bermalam di Southampton, kebetulan housemates Syukri balik ke Malaysia untuk summer holidays. Esoknya jalan-jalan cari pasal di Portsmouth Designer Outlet. Ini kali kedua kami ke Portsmouth. Kali pertama di SINI.




Dari sana terus balik ke Coventry. Hujan turun sepanjang jalan. Jalan pulak jem teruk. Dah lama tak rasa 'makan jem' ni. Perjalanan yang sepatutnya 2 jam je menjangkau hampir lima jam. Stress je encik driver kat sebelah tu huhu...Kalo kat Malaysia boleh la jugak nak gilir-gilir drive.

Jalan jem macam nak balik raya

Alhamdulillah akhirnya selamat juga sampai. Sebelum tu singgah makan KFC Halal di Austin Drive, Coventry. Makan kenyang-kenyang sebab Mama pun penat tak larat nak masak dahh...