Friday, 19 August 2016

Throwback: Aidilfitri 1437

Walaupun Syawal dah berlalu pergi, tapi nak buat juga entry pasal raya sebab ini Aidilfitri terakhir kami di sini. Walaupun tanpa sanak-saudara, Aidilfitri disambut meriah dengan kawan-kawan.

Kami menyambut 1 Syawal sama seperti di Malaysia iaitu pada 6 Julai 2016. Sambutan kali ini diadakan di rumah keluarga 'Tuan Mayor' iaitu Abang Fuad & Kak Idah. Sehari sebelum hari raya, tugas-tugas penyediaan makanan dibahagikan mengikut kawasan. Kawasan kami di Tile Hill ditugaskan untuk membuat Lontong & Sambal Tumis. Menu lain yang disediakan oleh kawasan lain termasuk steamboat, bihun sup, nasi impit & kuah kacang, Aktivi rewang pula dibuat oleh kaum bapa di rumah Abang Fuad pada petang sebelum Aidilftri untuk memasak nasi butter, daging dendeng, lemang, rendang dan lain-lain.

Di sini Aidilfitri atau 'Eid' bukan public holiday, jadi saya telah memohon cuti daripada sekolah melalui surat supaya anak-anak dapat sama-sama bersolat raya. .Di pagi Syawal, kami sekeluarga ke rumah Abang Fuad untuk solat sunat Aidilfitri.  Ada juga kawan-kawan yang bersolat raya di Prayer Hall, Warwick Uni dan kemudian ke rumah Abang Fuad selepas selesai solat. Kami bersalaman dan menikmati juadah-juadah yang ada sambil berbual-bual bertanya khabar dan mengeratkan silaturrahim. Anak-anak pula bermain riang dengan kawan-kawan.

Gambar raya kami...credit to semua photographer pelbagai sumber.










Selain jamuan utama pada 1 Syawal, di hujung minggu sepanjang bulan Syawal pula dipenuhi dengan jemputan rumah terbuka. Dah macam kat Malaysia pula. Personally, saya rasa tahun ini yang paling banyak kawan-kawan buat rumah terbuka, hampir penuh setiap Sabtu & Ahad sepanjang Syawal. Mungkin sebab pertambahan warga Malaysia di Coventry. Alhamdulillah kami sempat merasa 'kemeriahan' ini. Terima kasih kawan-kawan yang menjemput. Mudah-mudahan Allah murahkan rezeki kalian dan keluarga..

Gambar-gambar kenangan di jamuan raya kawan-kawan...

Azrin jemput kami sebab dia nak balik Malaysia beberapa bulan untuk collect data. So lepas ni tak jumpa dia dah di Coventry...

Rumah Alifah...raya + birthday party Alya
Dari kiri: Lina, Afiqah, Alifah, Ria, Wani, Kak Idah & Erni








Sunday, 7 August 2016

Breakfast Raya 2016

Assalamualaikum w.b.t....

Fuh lamanya tak update blog. Dari mula puasa sampai dah habis Syawal!. Sebenarnya sekarang tengah sibuk packing barang dan pelbagai urusan lain sebelum berangkat pulang. Sedang mengira hari, dah tak sampai sebulan pun lagi kami bakal meninggalkan tanah ratu yang banyak menyimpan kenangan buat kami sekeluarga.

Bagi meraikan kawan-kawan yang banyak membantu dan dah umpama keluarga sepanjang tiga tahun setengah  di sini, kami telah mengadakan sedikit jamuan pada 30 Julai 2016 yang lalu. Kalau masa mula2 datang tahun 2013 dulu buat Jamuan Roti Canai untuk salam perkenalan dengan warga Coventry/Warwick, sekarang tibalah jamuan untuk farewell pula. Oleh kerana ketika itu masih di dalam bulan Syawal, maka terbitlah nama 'Breakfast Raya'.

Jemputan kat WA group - gambar kenangan tahun 2013

Selepas tiga tahun, warga Coventry/Warwick dah semakin bertambah. Meriah sekarang ni. Kami cuba jemput hampir semua Malaysian yang ada sebab ini mungkin jamuan terakhir kami di sini. Sebelum ni kalau nak jemput makan kena jemput kecil-kecilan by badges, sebab rumah sempit huhu..Kebaikan buat jamuan musim summer, kita boleh guna halaman rumah dan backyard untuk berkumpul ramai-ramai. Alhamdulillah cuaca pada hari tersebut pun baik. Menu utama Roti Telur, tapi saya buat juga bihun sup supaya tetamu yang tunggu giliran untuk roti telur boleh makan hidangan lain dulu. Selain daripada tu ada juga juadah-juadah lain yang dibawa oleh kawan-kawan. 

 Penebar roti sedang beraksi

 Dengan 'The Crews'

 Antara kawan-kawan yang hadir.
Dari kiri: Ria, Sakinah, Syai, Ikin, Kak Idah, Aireen, Syamra, Wani, Misrah, Shima
Kat belakang: Nfarahin, Alifah, Afiqah

**Letak nama maklumlah umur dan semakin meninngkat ni...kalau tengok gambar ni balik harap boleh ingat lagi nama sorang2..


 Dengan adik-adik yang cantik-manis - Syamra (atas) dan Aireen

 Tak cukup kerusi kat luar, kesian diorang ni makan atas carpet je
Dari kiri: Haz, Kak Shilla, Aishah, Syuria, Wanie, Mon, Kak Fitri

Terima kasih kawan-kawan..
Wani, Kak Fitri, me, Mon, Kak Shilla & Syikin 

Bersama Mon, Wani & Ria

 Dah sakit pinggang menebar katanya...berhenti rehat kejap



 Anak-anak bagi main kat backyard, supaya mak ayah dapat makan dengan tenang hehe..





  Jemput makan semua...


 Lagi tetamu yang hadir
Abg. Fuad, Putera, Faris, Syai, Kak Idah, Siti, Aidi, Faiz, Adam (4 org ni anak Kak Idah/Abg Fuad), Harin & Wan. Kat belakang yang baju merah - Ustaz Zahid


Yvonne & family serta Zul. Yvonne kata dia dah rindu sangat nak makan roti canai. Dia & hubby makan tiga keping sorang :)

Tq Misrah, tolong Kak Isma buat persiapan malam sebelum tu...Masa jamuan pun Mis banyak tolong top-up makanan/minuman yang dah berkurang

Faris - 'Anak angkat' kami, sempat datang dan tolong2 apa yang patut walaupun dah nak ke Heathrow pukul 12 tengahari tu utk balik Malaysia. Faris dah habis buat degree in Accountancy

Kredit gambar-gambar untuk Nik selaku jurugambar tak rasmi, juga ada yg di forward oleh kawan2. Tuan rumah busy tebar roti dan layan tetamu, tak sempat nak pegang kamera.

Ini pula video Breakfast Raya yang diupload oleh Azfar di Youtube. Thanks Azfar!. Letak sini juga untuk kenangan...




Terima kasih yang tak terhingga kepada kawan-kawan yang hadir dan memeriahkan majlis kami. Mohon maaf atas segala kekurangan. Semoga ukhwah yang terjalin ini berterusan meskipun kami telah kembali ke tanahair.

Friday, 17 June 2016

Europe Trip Day 3: Troyes - Thun - Lauterbrunnen - Engelberg

Hari ketiga perjalanan, kami check-out dari Ibis Budget Troyes. Di sini juga kami ambil Triple Room, layout yang sama macam Ibis Budget sebelum ni tapi biliknya lebih luas. Di bandar Troyes ni ada McArthur Glen Designer Outlets. Perancangan awal memang nak singgah ke sana before check in hari sebelumnya, tapi oleh kerana sampai di Troyes pun dah agak lewat dan hampir kesemua 'peserta' rombongan dah keletihan, makanya kami terus ke hotel. Nak pegi pagi tu pun tak jadi sebab bila check opening time, outlet mula dibuka pada pukul 10 pagi. Rugi masa pulak nak tunggu kedai buka sebab kami bakal melalui perjalanan yang panjang untuk ke Switzerland, jadi terpaksalah tangguhkan niat untuk ke outlet sebaliknya kami teruskan perjalanan menuju ke Swiss.

Di Switzerland, kami akan menginap di sebuah apartment di Engelberg. Perjalanan ke sana dari Troyes mengambil masa lebih kurang 6 jam setengah. Semasa membuat itinerary, kami merancang untuk singgah di beberapa bandar termasuk Bern, Thun dan Interlaken sebelum tiba di Engelberg. Sebenarnya Mr. Hubby ada masalah dalam memandu jarak jauh ni, sebab dia cepat mengantuk kalau terlalu fokus pada pemanduan. Tapi baik juga motorway di France ada banyak sangat R&R atau diorang panggil 'Aires'. Motorway services yang besar menyediakan stesyen minyak, cafe/restoren, tandas dan ada juga yang ada meja picnic dan playground untuk anak-anak. Kemudahan yang disediakan di setiap services dipaparkan di signboard2 sebelum sampai ke services tersebut. Contohnya kalau driver mengantuk dan perlukan coffee, cari signboard 'Aires' yang ada gambar 'cawan'. Begitu juga kalau nak berhenti makan sambil anak-anak boleh bermain, cari Aires dengan signboard yang paparkan gambar 'meja piknik' dan playground. In between motorway services yang besar ini pula ada services yang lebih kecil, anggaran setiap 25km. Services yang kecil ini pula biasanya cuma ada pam minyak, toilet & cafe dan ada juga yang cuma ada toilet & parking area untuk pemandu berhenti rehat sebentar. Again, kena tengok pada signboard kalau nak tau apa facilities yang ada. Sepanjang road-trip kami ni, cuma France yang mengenakan bayaran tol. Kami kena bayar tol sebanyak EUR22 dalam perjalanan menuju ke sempadan Switzerland.

Selepas bayar tol

Selepas beberapa kali berhenti rehat di Services, masa perjalanan pun bertambah. Kami batalkan plan ke Bern sebaliknya terus ke Thun. Bern adalah ibu negara Switzeland (bukan Zurich ye!). Mr. Hubby memandu berpandukan Tomtom yang menunjukkan arah. Entah mengapa keluar dari motorway A39 Tomtom bawa kami ke jalan-jalan kecil yang berbukit-bukau. Agak merisaukan sebab hampir sepanjang jalan hanya hutan di kiri kanan. Oleh kerana melalui jalan 'kampung', ada juga jalan yang ditutup nak kemudian kami terpaksa melalui diversion yang dicadangkan. Kami berdoa cepat-cepatlah keluar dari jalan macam ni...takut juga jadi apa-apa di tengah jalan yang sunyi macam ni. Kami bernasib baik sebab lalu ketika masih siang.  Kata Mr. Hubby, tak logik jalan utama nak masuk Switzerland macam ni!. Personally, kami memang tak recommend kepada kawan-kawan yang ada plan nak buat road-trip ikut route ni. Apatah lagi kalau ada anak-anak kecil. Kami cadangkan dari France pergi ke Geneva dahulu kemudian baru ke Bern/Thun. Biar lambat asalkan selamat...

Bila dah jumpa jalan besar semula, barulah lega perasaan kami. Kami meneruskan perjalanan ke sempadan France-Switzerland. Boleh terus masuk je tak perlu cop passport.

Sempadan France-Switzerland di Vallorbe, Switzerland

Untuk memandu di Switzerland, setiap kereta perlu membayar road tax/vignette berharga CHF40 dan perlu tampalkannya di cermin hadapan kereta. Kami beli vignette ini di stesyen minyak BP yang terletak di sebelah kiri jalan, beberapa meter daripada Border Crossing Station ini. Vignette ini valid untuk tempoh setahun. 



Dah masuk bumi Switzerland, kami terpegun dengan keindahan muka buminya. Kalau sebelum ini cuma mendengar cerita, Alhamdulillah kami diberi peluang menikmati keindahan cipataan Allah dengan mata kami sendiri. Perjalanan diteruskan hingga ke Thun.



Masuk sahaja bandar Thun, dah nampak Lake Thun mengalir cantik dengan air berwarna turqoise. MasyaAllah...cantik sangat dan teruja tengok warna air macam tu...kerana terlebih excited cepat-cepat je nak cari tempat parking walaupun kat satnav set tempat lain. Kami sepatutnya nak park berhampiran dengan castle Schloss Schadau iaitu di Seestrasse 45, tapi kat sini pun ok lah! Kebetulan ada kekosongan di car park Aare Zentrum yang terletak cuma bertentangan dengan tasik yang mengalir di tengah bandar ini. 

 suka sangat2 tengok warna air ni...



Tasik yang merentasi bandar Thun

  Ada kedai Bata


Jalan-jalan di sekitar bandar

Tengok map - Ooo...castle tu kat situ....

Plan nak ke castle kena skip, kami teruskan perjalanan. Dalam itinerary memang banyak tempat nak pegi kan...tapi kena sesuaikan dengan masa. Dalam perjalanan ternampak pula view yang cantik tepi jalan, dan ada tempat parking. Mr. Hubby ajak berhenti kejap kat situ. sebenarnya tempat parking untuk restoren Lido da Elio di tepi tasik tu, tapi kami berhenti untuk menikmati pemandangan yang indah dan of course untuk bergambar hehe.. Ini Lake Thun (Thunersee) yang besar, air dari tasik besar ni lah yang melalui bandar Thun tadi.







 Mr. Hubby & Nije



Kasi can lah!

Hari dah semakin gelap, dalam gambar tak nampak sangat air tasik yang kehijauan berlatar belakangkan gunung-ganang. Dari sana sepatutnya nak ke Interlaken dan Lake Brienz, tapi entah macam mana ter lencong ke Lauterbrunnen pulak. Pemandangan alam semulajadi sepanjang perjalanan memang memukau mata. Sungai yang mengalir, air terjun di celah-celah gunung..cantik sungguh!













Sampai kat sana hujan pulak...jadi tak dapat bergambar banyak sangat. Nak tengok puncak Jungfrau pun tak nampak.

Tiup dandelion

Keluar semula dari Lauterbrunnen, Mr. Hubby kata tak payah singgah mana-manalah sebab hari pun dah hujan..kami meneruskan perjalanan ke apartment yang dibooking di Engelberg. 

Oleh kerana bentuk muka bumi Swiss yang berbukit-bukau ni, ada banyak sangat tunnel kat sini.



Jalan macam ni pun ada...tak ingat kat mana ni..


Lagi pemandangan dalam perjalanan...



 


Kami tiba di Engelberg dah hampir Maghrib. Semua dah kepenatan dan kelaparan. anak-anak request nak makan Maggi. Bawak Maggi untuk standby tapi makanan larangan tu lah yang paling disukai. Malam tu kenduri makan Maggi...suka sangat lah diorang tu. Sebelum ni duduk hotel, bilik lain-lain dengan Nije & family. Di sini kami sewa apartment dua bilik jadi anak-anak happy sangat dapat makan dan main bersama kat ruang tamu.