Tuesday, 2 February 2016

Snow

Cepatnya masa berlalu, hari ini dah hari kedua di bulan Februari. Dah lama nak buat catatan tentang snow yang turun pada dua minggu lepas; baru hari ini ada kesempatan.

Walaupun tinggal di negara empat musim, tapi bukanlah selalu dapat menikmati salji yang turun. Di tahun pertama kami datang iaitu pada Mac 2013, seingat saya ada dua hari salji turun dalam bulan tersebut. Itulah pengalaman pertama anak-anak bermain salji dan membuat snowman. Tahun lepas pula snow turun nipis sangat tak boleh nak main pun. Lepas tu cair ditimpa hujan.

Musim sejuk tahun ni memang berharap sangat salji akan turun. Bila weather forecast meramalkan salji turun pada 17 Januari, anak-anak tak sabar menanti ketibaan hari tersebut. Bangun pagi tu terus menerpa ke jendela dan alhamdulillah salji putih memenuhi halaman.


Backyard



Hari dah cerah sikit Along & Aiman cepat jer pegi cari snow sledge kat dalam shed. Sledge beli dah lama, itu yang tak sabar nak guna. Mula-mula main kat depan rumah jer. Walaupun snow tak lah tebal mana, dah cukup buat diorang happy sangat.


Sementara Mr. Hubby sibuk layan anak-anak sledging kat depan rumah, saya pula ambil gambar-gambar di sekitar kejiranan untuk kenangan...






Dah puas main kat rumah diorang ajak ke park pula. Mama sebenarnya tak tahan kesejukan tapi oleh kerana lepas ni tak pasti snow nak turun lagi ke tidak jadi turutkan je lah keinginan anak-anak. Kami ke War Memorial Park untuk diorang sambung sledging kat sana. Dalam perjalanan mata tak jemu melihat pemandangan pokok-pokok yang putih dilitupi salji. Subhanallah...Kata Nash macam dalam cerita Narnia!




Di War Memorial Park tak ada bukit yang tinggi tapi jadilah buat lepas gian..Nak main di Kenilworth Park hujan pulak kat sana.


War Memorial Park

Kat sini jumpa dua family lain, pun yang bakal meninggalkan Coventry tahun ini macam kami jugak....Orang dah nak balik itulah semangat datang cari snow hehe...Diorang bawak kamera canggih so dapat la tumpang ambik gambar family:)








Mia & Nadhirah nak buat snowman

Carrot tak bawak, takde lah hidung mancung snowman

 Haha dah senget dah si snowman

Video main snow kat rumah dan di park...







Wednesday, 13 January 2016

Shopping Boxing Day di Bicester Village

Throwback Boxing Day 26 Disember 2015.

Memandangkan ini kali terakhir nak 'berboxing day' jadi kami gigih ke Bicester Village (BV) walaupun tahu mesti pengunjung tersangat ramai pada hari tersebut. Tahun-tahun sebelum ni kami ke outlet lain sebab Mr. Hubby memang tak boleh tahan kalau jalan jem dan susah dapat parking. Itu situasi yang digambarkan oleh kawan-kawan pada hari boxing day di BV. Awal-awal lagi kami booked bilik di Travelodge berhampiran, lebih kurang 10 minit perjalanan ke BV. Book juga bilik untuk kawan saya Shimah yang akan pergi bersama-sama kami.

Petang 25/12 kami dah bertolak ke Bicester dan bermalam kat sana. Pagi tu bangun awal buat tuna sandwich untuk bekal. Sebenarnya ada bawa nasi tapi bangun awal pagi semua tak selera nak makan. Macam nak sahur pulak. So sarapan minum teh/kopi je. Tunggu Subuh masuk jam 6.06am then terus bersiap-siap dan check-out. Ada kawan yang sampai BV lebih awal bagi laporan pengunjung dah mula sampai tapi parking masih banyak.

Kami tiba di BV kurang 10 minit pukul 7.00 pagi. Itupun dah mula jem bila hampir sampai di roundabout nak ke BV. Kalau sampai lambat sikit dah tentu lebih panjang jemnya. Polis trafik yang menjaga lalulintas divert kami untuk park di area Tesco. Mulanya agak frust sebab ingatkan jauh nak berjalan kaki ke BV, rupanya ada short-cut. Jalan kaki sikit jer dah masuk ke BV yang kat di penghujungnya ada Prada. Kebetulan masih bercuti Krismas jadi Tesco tutup pada hari tersebut dan parkingnya digunakan untuk pengunjung2 BV yang ramai tuu...

Jalan dah start jem

Pada hari tersebut semua outlet mula di buka jam 7 pagi. Waktu kami sampai masih gelap lagi tapi orang dah mula beratur di outlet Prada dan beberapa outlet lain. Join beratur jugak nak tengok manalah tahu ada offer yang menarik. Kiranya badge pertama jugak lah yang masuk haha...tapi harga macam sama jer dengan harga yang ditengok sebelum-sebelum ni...

Waktu mula sampai

Keluar dari situ pengunjung makin ramai. Oleh kerana datang awal dapatlah masuk ke beberapa outlet yang memang dah 'aim' sebelum ni. Nak masuk satu-satu rasanya tak mampu sebab ramai sangat orang. Kalau nak datang untuk boxing day kena dah target nak masuk kedai mana. Outlet Polo Ralph Lauren baik Mens/Women/Children semuanya beratur yang sangat panjang tak kuasa nak beratur sama. Outlet lain macam Kate Spade (murah agaknya tapi tak sempat masuk), Burberry, Coach, Hackett, Ted Baker, Pandora pun orang dok beratur juga tapi tak la sepanjang queue kat kedai Polo.


The crowd

Dapatlah beberapa hasil tangkapan pada hari tu termasuk hadiah anniversary dari Mr. Hubby. Terima kasih yang tak terhingga....Shimah pun happy sangat dapat beli beg idaman hati. Juga belikan backpack Cath Kidston untuk Mia dan kasut Clarks untuk Nash ganjaran temankan mama dan papa menyopping hari ni haha...Yang bestnya Shimah ada jadi kami pun tumpang claim VAT sekali. Swiss tak termasuk EU countries so dia boleh claim lah.


 Kenangan dengan Shimah di BV

Nasib baik bawak bekal. Cafe/stall dah la tak banyak kat sana dahtu sah-sah la ramai yang menunggu. Nash dan Mia dah lapar sangat jadi cari je spot untuk buka bekal dan bagi diorang makan untuk alas perut.

Dah habis round satu BV kami balik semula ke Coventry...