Friday, 27 March 2015

Pasta Bakar Bertuna

Semalam sewaktu ambil Danish di kelasnya, dia tidak sabar-sabar bercerita. Guru kelas, Mrs. Knight bawa dia berjumpa Head Teacher, Mrs. Ward kerana prestasi dia yang bagus hari ini. Kelas mereka, 2M sedang belajar tentang 'Neil Armstrong' pada minggu ini, dan semalam Danish dapat bercerita dengan baik sekali di dalam kelas tentang apa yang dia telah pelajari. Mrs. Knight sangat gembira dengan Danish jadi dia bawa Danish berjumpa dengan Mrs. Ward untuk menerima pujian dan 'prize'. Mungkin sebelum ini Danish agak senyap dalam kelas, bila dia dah mula berkeyakinan untuk bercerita kepada kawan-kawan, perubahan ini amat menggembirakan Mrs. Knight.

Begitulah di sekolah ini, pelajar-pelajar yang menunjukkan pencapaian yang 'impressive' dari segi pelajaran atau budi pekerti akan dibawa terus ke Mrs. Ward's office. Itulah cara mereka meraikan pelajar dan disamping itu bagi motivasi kepada kawan-kawan yang lain untuk sama2 buat yang terbaik. Selain award dari Mrs. Ward secara 'adhoc' macam ni, setiap kali assembly pelajar pada hari Jumaat juga award2 diberikan kepada pelajar yang menunjukkan prestasi yang baik sepanjang minggu.

Untuk menunjukkan kat Danish yang Mama was very proud of him, Mama bagitau kat Danish yang Mama akan masak favourite food dia - Tuna Pasta Bake. Resepi ni saya dapat dari seorang kawan. Bila first time buat anak-anak especially Danish@Nash sangat suka. Kawan saya, Faezah bagi kat whatsapp jer. Jadi supaya tak hilang saya nak letak kat sini....

Tuna Pasta Bake

  • 250gm pasta - saya guna jer apa2 pasta yang ada stok kat rumah (makaroni/fusilli/penne etc)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih (hiris)
  • sedikit black pepper
  • 1 tin Campbell mushroom soup
  • 1 tin tuna - dihancurkan
  • 1 cawan freshmilk + 3 sudu tepung gandum
  • cendawan butang - dihiris
  • Cheese yang diparut

Cara:
  1. Rebus pasta hingga lembut dan toskan
  2. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih dan sedikit black pepper
  3. Masukkan cendawan butang dan tuna - kacau sehingga kekuningan
  4. Masukkan 1 tin mushroom soup + freshmilk yang dah dibancuh dengan tepung
  5. Tambahkan garam secukup rasa. Masak sehingga agak pekat (10-15min).
  6. Masukkan pasta & daun parsley. Kacau hingga rata.
  7. Tuangkan ke dalam loyang/casserole/apa2 bekas untuk dibakar
  8. Taburkan cheese
  9. Bakar pada suhu 180 (gas 4) selama lebih kurang 30 minit.


Resepi yang senag dan sedap sangat. Kegemaran seisi keluarga. Thank you my friend Faezah..(kot2 terbaca kat sini:))...Danish happy sangat2 bila saya bagitau saya masakkan ini special untuk dia...dia peluk dan cakap "You're the best mom in the world"..Hehehe...

Monday, 23 March 2015

Bermulanya Musim Bunga

Bila sana sini bunga-bunga dah mula menguntum, menandakan musim bunga sudah tiba. Walaupun matahari dah makin kerap keluar, tapi suhu terasa masih sejuk lagi. Cuma bila ada bunga-bungaan, terasa hari semakin ceria...

Bunga pertama yang saya nampak keluar ialah bunga ini....curi2 ambil gambar di halaman rumah jiran...


Ini namanya snowdrop. Bunga putih yang tertunduk malu. Daunnya panjang-panjang macam daun bawang. Tahun lepas tak sempat nak capture gambar bunga ni dia dah layu. Bunga musim spring kat sini kebanyakannya memang tak bertahan lama...Ada spesis yang keluar di awal spring, kemudian layu dan bunga spesis lain pula yang akan muncul silih berganti...

Ini pula kalau tak silap namanya Crocus

Cuti hujung minggu ini kami tak ke mana2 jadi anak-anak ajak ke park. Diorang memang suka main basikal atau scooter kat sini. Ye lah semasa musim winter terperuk aje dalam rumah...Bila ada matahari sikit tak sabar nak buat aktiviti outdoor. Tempat favourite ialah di War Memorial Park, sebab tak jauh dari rumah. Mama pun suka coz sambil2 tu boleh tengok bunga2 yang cantik berwarna-warni.




Daffodils - close up

Crocus - purple and white



Bunga-bunga baru ditanam..

 Red Primroses

  Blue Primroses







 We had fun in the park.



Saturday, 21 March 2015

Solar Eclipse

Semalam (20 Mac 2015) berlaku fenomena solar eclipse atau gerhana matahari antara pukul 8.30 pagi hingga 10.30 pagi waktu di sini. Gerhana matahari adalah keadaan di mana bulan berada di antara bumi dan matahari, oleh itu ia menutup cahaya matahari separa atau sepenuhnya.

Di Warwick University, mereka berkumpul beramai-ramai untuk menyaksikan fenomena yang luar biasa ini. Tidak digalakkan melihat gerhana matahari secara langsung (direct) kerana dibimbangi akan merosakkan mata.




Gambar-gambar yang dikongsi oleh Mr. Hubby ketika turut serta dengan pelajar2 lain di uni.


Pada ketika berlakunya gerhana, memang terasa alam sekeliling agak gelap. Kejadian yang menakjubkan ini benar-benar menunjukkan bukti kekuasan Allah s.w.t. Kerana itu kita disunatkan untuk menunaikan solat sunat gerhana matahari.

Balik dari sekolah anak-anak pun sibuk dok bercerita tentang solar eclipse. Mia berulang kali dok explain "Mummy, solar eclipse is when the moon is in front of the sun. We must use special spec to look at it..bla..bla..bla.."

Dijangkakan gerhana matahari separa di UK akan berlaku lagi pada Ogos 2026, manakala gerhana matahari penuh hanya pada tahun 2090. Wallahualam.