Thursday, 27 August 2015

Genap Setahun

Hari ini 27 Ogos 2015 genap setahun hari yang bersejarah buat diri saya. Saya menghadiri viva untuk DrPh pada hari yang sama tahun lepas. Alhamdulillah, dengan izin Allah s.w.t hasil kerja bertahun-tahun berakhir dengan baik. DrPh adalah professional doctorate dalam bidang Public Health, iaitu salah satu specialty dalam medical profession. Program ini terdiri daripada satu tahun coursework, dimana calon dikehendaki menghadiri kelas-kelas berkaitan dan menduduki peperiksaan di setiap semester. Pada masa yang sama kami juga kena buat research proposal. Manakala tahun kedua dan ketiga adalah masa untuk menjalankan research dan penulisan thesis, termasuk publication. Universiti tempat saya belajar, UM meletakkan syarat supaya menerbitkan sekurang-kurangnya dua artikel dalam ISI-cited  journals sebelum boleh menghantar thesis. Selepas macam-macam dugaan, Allah izinkan saya lulus..."Nikmat Allah yang manakah yang hendak engkau dustakan".


Bila baca report examiner macam ni pun dah rasa gugur bebanan di bahu.

 Confidential..tak boleh letak semua..

Report dari supervisor...cerita datang UK pun ada..

Bila dikenang kembali, tidak mudah jalan yang dilalui. Belajar disamping mengendong tanggungjawab sebagai isteri, ibu, anak & menantu bukanlah mudah. Selain perlu memberikan komitment bila ada kenduri-kendara, adik2 dan adik ipar bertunang, berkahwin dan sebagainya, ada juga ujian-ujian lain yang Allah berikan sepanjang perjalanan hisup sebagai pelajar DrPH. Antaranya yang saya ingat:

1) Bapa mertua menghidap obstructed bowel (usus tersumbat) yang memerlukan emergency operation. Kami balik ke Kota Bharu menjaga ayah di wad beberapa malam.

2) Emak saya didiagnose perforated appendix (apendik pecah). Emak dipindahkan dari Hospital Jengka ke Hospital Temerloh untuk menjalani emergency operation. Saya menemani mak dalam ambulans ke Hospital Temerloh, juga di sepanjang malam mak di wad. Keadaan mak agak kritikal, namun saya amat bersyukur dapat bersama-sama mak dalam situasi sukar macam tu. Selepas mak keluar wad, saya bawa mak tinggal di rumah untuk memantau keadaannya.

3) Abah saya juga masuk wad beberapa kali kerana masalah batu karang. Malahan ada ketikanya kena buat emergency dialysis kerana paras urea dan creatinine terlalu tinggi (obstructive uropathy). Apatah lagi dia juga ada masalah diabetes.

Oleh kerana ketika belajar saya berada di fakulti perubatan dan PPUM, saya rujukkan abah ke pakar urology PPUM. Saya menemani abah hampir setiap kali dia ada temujanji di Klinik Urologi dan Klinik Perubatan. Alhamdulillah, masalah kesihatan abah hampir dapat diselesaikan sebelum saya ke UK. 

4) Terpaksa diinduced semasa melahirkan Mia sebab due date jatuh pada minggu peperiksaan Tahun 1 DrPH. Hari kelima berpantang, kena pegi uni sebab ada presentation. The rest of the story, kawan-kawan yang 'in the same shoes' mungkin boleh faham macam mana belajar dengan ada baby kecik. Abang kepada Mia, Nash pun bezanya cuma 18 bulan jer..

5) Mr. Hubby perlu menjalani attachment selama 8 bulan (asalnya) di Jepun. Tinggal saya dengan 4 anak-anak. Tapi masa tu ada pembantu.

6) Selepas macam-macam masalah dengan pembantu, akhirnya saya hantar balik ke ejen. Beberapa hari lepas hantar pembantu, dapat berita Tsunami di Jepun (2011). Masa tu Mr. Hubby di daerah Ibaraki. Tsunami yang teruk di Sendai. Tapi Ibaraki kena juga gempa bumi yang agak teruk dan tsunami kecil. Mr. Hubby cuma dapat contact maklumkan dia selamat. Lepas tu beberapa hari terputus hubungan komunikasi. Allah je yang tahu perasaan saya masa tu...Dah la dok berlima ngan anak-anak jer huhuhu...Dipendekkan cerita, Mr. Hubby balik awal, masa bulan kelima...

7) Masuk wad berjemaah...Along, Aiman, Mia tiga-tiga masuk wad sebab kena jangkitan rotavirus. Nash pun kena juga tapi tak sampai admitted. Rasanya sebab makan kerang bakar kat kedai huhuhu...Nasib baik juga masa tu dapat satu bilik besar. 3 katil dalam bilik so senang nak jaga sekali. Berkampung kat hospital beberapa hari. Penat, tak cukup tido sebab dok ulang bawak diorang ke tandas-muntah dan cherry berry...dengan nak heret drip lagi...dugaannnn....

8) Along masuk wad for few days, demam panas dan masalah susah bernafas. Suspect H1N1 aduiii....

9) Mia kena buat 'knee irrigation under GA (general anasthesia)'. Betul-betul pada hari jadi dia yang ketiga. Septic arthritis of the knee. Boleh pulak ada infection kat lutut dia. Tak tau la mana datang. Kesian Mia...Tapi dokter yang buat operation tu baik sangat...masa datang buat ward round lepas operation dia bagi surprise birthday cake, diiringi staff2 dia yang nyanyi lagi happy birthday....

Mia masa masuk wad..NCI Hosp, Nilai.

Itu event yang 'besar2' antara yang boleh recall. Yang setakat anak demam, sakit perut bagai tu tak payah citer lah. 

Saya percaya, setiap pelajar PhD/postgraduate, mesti ada cerita masing-masing. Ujian yang dilalui tidak sama. Ada orang bermasalah dengan supervisor, ada yang masalah dengan respondents..macam-macamlah. Tapi inilah yang mematangkan kita dan secara tak langsung mendekatkan diri kita dengan Allah. Kadang-kadang kita rasa apa yang kita lalui tu teruk, tapi hakikatnya ada yang lebih teruk dari kita. Waktu saya mula-mula tiba di UK, saya terkejut jumpa seorang kakak yang bersusah-payah buat PhD dengan tujuh orang anaknya. Yang bongsu tu dilahirkan di sini. Sungguh saya rasa tidak mampu. 

Semoga sedikit perkongsian saya ini dapat menyuntik semangat kepada ibu-ibu yang bakal dan sedang berjuang untuk segulung ijazah. Teruskan perjuangan kalian, chaiyokk!chaiyokk!

Monday, 24 August 2015

Live MU vs Aston Villa

Banyak post pasal anak-anak jer. Kali ni nak buat post tribute to Mr. Hubby. Kenang-kenangan untuk dia bila dah tinggalkan bumi ratu. Ini bukan kali pertama dia pegi tengok bola kat UK ni tapi kali ni baru nak buat post utk dia...ini pun hasil penceritaan Mr. Hubby.

Mr. Hubby pergi tengok bola live Manchester United vs Aston Villa di Villa Park pada hari Jumaat (14 Ogos 2015). Asalnya dia nak pegi dengan lab-matenya, Stefano jer. Kebetulan ada kawan dari Malaysia (Nije) datang ke sini atas urusan kerja di Norwich. Bila dapat tahu Mr. Hubby nak pegi tengok bola, dia pun nak join...Lelaki dan bola memang tak dapat dipisahkan. Kalau dapat tengok bola live kat stadium ala-ala 'dream comes true' lah kan..Dia minta belikan tiga lagi tiket untuk dia dan dua kawan dia. Oleh kerana beli last minute, kena duduk scattered lah. Kat row belakang pulak tu. Itupun diaorang tak kisah, asalkan dapat tengok live!

Walaupun Mr. Hubby penyokong sejati MU, tapi dia terpaksa beli tiket di seat Aston Villa. Kata Mr. Hubby tiket untuk away games MU susah nak dapat sebab biasanya dibeli oleh supporters yang ada season ticket. Oleh kerana duduk di seat supporters AV jadi nak masuk stadium memang di larang keras lah untuk pakai jersi MU, tak pasal2 kena hempuk dengan supporters AV pulak nanti. Penyokong-penyokong bola kat sini amatlah fanatik!

Tiket

Lepas solat Jumaat petang tu, Mr. Hubby pergi ambik Nije yang tiba dari Norwich di train station di Birmingham. Dari sana diorang ke Villa Park yang terletak di Birmingham ni jugak. Datang awal sikit sebab nak bergambar-gambar dulu depan stadium dan nak beli jersi.

Masing-masing dengan jersi baru. 

Kebetulan seat yang Mr. Hubby beli tu terletak di border yang memisahkan penyokong MU & penyokong AV. Sempat berbual dengan guard atau dipanggil 'steward'. Dia pun penyokong MU jugak rupanya.

Stewards untuk kawal supporters

Mula-mula players masuk untuk warm-up dulu. Time ni penonton dibenarkan turun ke tepi padang. Tepi jer..tak boleh masuk!

 1st eleven


Schweinsteiger,Valencia, Herrera & Hernandez - reserve players utk hari tersebut


Kemudian barulah pemain kedua-dua pasukan masuk ke padang.

Away games MU pakai jersi putih.

Sebelum masuk stadium Mr. Hubby dah ingatkan kawan dia, kalau MU sumbat gol jangan excited sangat. Ingat, diorang duduk di seat pasukan lawan. Menyamarlah ni kiranya. Pernah ada kejadian penonton dipukul kepala sampai berdarah sebab bersorak ketika MU sumbat goal. Kes excited sangat sampai lupa diri duduk dalam geng-geng opponent.

Mr. Hubby & Stefano. 

Keputusan hari tu MU menang dengan 1-0. Januzaj yang score. Lagi lah happy penonton-penonton dari Malaysia ni. Berbaloi beli tiket mahal.

Keesokan harinya bawa Nije ke Bicester Village untuk shopping2 sikit. Lepas tu dia ajak ke Hard Rock Cafe London sebab ramai kawan dia kirim souvenirs. Sebab dia ni kawan baik Mr. Hubby dari sekolah menengah so layankan je lah hehe...


Beli souvenir jugak


Dari HRC kami hantar dia ke Heathrow Airport. Tak sangka pulak jumpa Lyn dari Sheffield kat sini. Dia hantar maknya yang dah nak balik Malaysia. Selalu dok baca blog dia je tak pernah kenal. Boleh pulak tu dua-dua cam muka masing-masing walaupun sebelum ni tengok gambar dalam blog jer hihi...

Tepek gambar buat kenangan...

Dok pandang kamera Lyn la ni..


Saturday, 15 August 2015

Resepi Red Pearl Cookies

Hari ini hari terakhir Syawal. Ada jemputan raya yang terakhir petang ini tapi tak dapat nak pergi sebab nak hantar kawan yang bermalam di rumah kami malam tadi ke Heathrow Airport. Sebelum tu nak bawa dia jalan-jalan ke London sekejap.

Sempena berakhirnya Syawal, nak letak resepi cookies kegemaran anak-anak. Sepanjang bulan puasa hingga bulan Syawal rasanya dah lebih lima kali dok ulang buat cookies ni. Sekali buat memang kena buat 2-3 adunan. Anak-anak & Mr. Hubby memang suka sangat, sekejap jer dah abis kena ngap. Lagipun nak buatnya pun senang cuma campur semua bahan tak perlu nak keluarkan mixer bagai. Mula-mula buat bersama-sama dengan anak-anak..lama-lama Along dah boleh buat sendiri mula dari penyediaan bahan. Relax sikit Mama, cuma monitor sekali-sekala jer takut cookies hangit dalam oven.

Cookies sebelum dibakar

Nak simpan resepi kat sini takut tahun depan kalu nak buat lagi dah lupa resepi kat mana.

Resepi asal: Jaja FnR
Copy dari: Azlita Masam Manis

Bahan-bahan:

150gm butter
150gm tepung gandum
75gm gula halus atau gula kastor - saya kurangkan sedikit untuk kurang manis
60gm cornflakes
50gm coklat cip
25gm almond nibs
1st esen vanila
ceri merah ~ dihiris halus dan memanjang

Cara membuatnya:

Mula-mula kita satukan butter dan gula.
Dengan menggunakan senduk kayu sahaja gaul hingga gula dan butter sebati dan sekata. Tak payah pukul sampai kembang ya cukup sekadar ia sebati, sebab jika terlebih pukul biskut kita akan kembang dan leper selepas di bakar nanti.
Masukkan tepung dan gaul rata
Masukkan cornflakes, badam, cip coklat dan esen vanilla, kemudia gaul rata
Sudukan atas dulang pembakar
Buah ceri pula di potong memanjang atau dadu
Letakkan hirisan ceri atas adunan tadi

Bakar dalam ketuhar yang telah di panaskan 15 minit terlebih dahulu dengan suhu 170C
Bakar biskut selama 20 ~ 25 minit bergantung pada kepanasan suhu oven masing-masing
Angkat dan sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Sedia untuk dimakan.

Ambik gambar cookies dalam pinggan jer. Tak kreatif langsung. Saya suka tengok gambar makanan di blog Azlita Masam Manis. Selain resepi yang sedap, gambar pun semuanya cantik-cantik.