Wednesday, 3 December 2014

Cornwall Part 2

Ini sambungan kisah perjalanan kami ke bahagian paling selatan England, iaitu di Cornwall.

Hari kedua (1 Nov 2014), selepas bersarapan nasi lemak di caravan kami ke St. Michael Mount yang terletak di pekan Marazion iaitu kira-kira 20 minit dari tempat penginapan. Sebenarnya saya salah info, saya tengok kat salah satu website (dah lupa yang mana) pada hari tersebut low tide (air surut) bermula pada pukul 9 pagi. Tapi bila sampai rupanya air masih pasang dan low tide dijangka pada pukul 3.30ptg. Istimewanya tempat  ini, apabila air surut akan membentuk laluan ke sebuah pulau kecil di tengah lautan. Kita boleh berjalan kaki melalui laluan tersebut sampai ke pulau. Di sana terdapat satu castle dan juga garden yang boleh dilawati. Tapi hari kami pergi tu (Sabtu) castle dan garden ditutup kepada pelawat. Jadi kami hanya berhenti sekejap meninjau-ninjau kawasan sekitar dan bergambar.


Semasa air pasang, boleh naik bot ini untuk ke St. Michael Mount.

Dari situ kami ke Minack Theatre di Penzane. Cuma 30 minit perjalanan dari St. Michael Mount (Postcode TR19 6JU). Minack Theater ni adalah open-air theatre yang di bina di kawasan tinggi mengunjur ke pinggir pantai. Untuk masuk, pelawat dikenakan bayaran gbp4.50 untuk dewasa dan 50p untuk kanak-kanak 2 tahun ke atas. View di sini memang cantik sangat2..Subhanallah! Tak puas rasanya menatap laut yang kebiruan dari atas theatre ini..Juga perasaan kagum bagaimana orang-orang dulu boleh buat binaan sebegini pada tahun 1930-an dahulu!Boleh baca sejarah pembinaan theatre ini di SINI.





Ini di bahagian tepi teater...ada laluan kecil untuk ke tepi pantai. Yang ni tak payah bayar. Tapi curam sangat, tak berani nak bawak anak-anak ke sana.

Kemudian kami sambung perjalanan ke Land's End. Tak jauh pun, cuma 12 minit berkereta. 



Boleh ambik gambar kat sini dan pilih nak tulis apa kat signpost tu, tapi kena bayar. Yang official photographer akan hantar ke rumah. Tapi dah alang-alang bayar kami ambik gambar sendiri sesuka hati:)


Melompat je keje diorang ni:)
 Pastu kena jalan kaki nak ke rumah paling hujung tu...tapi ok jer jalan2 sambil tengok view yang sangat cantik!



Kat sini ada playground. Sebelum balik diorang mintak nak main kat playground dulu sambil makan bekalan yang di bawa...

Oleh kerana ada masa lagi, kami ke St. Michael Mount semula sebab teringin nak tengok time air surut....


Kalau time air surut, laluan ni lah yang digunakan untuk ke castle dan garden kat sana tu...Tapi sebab lambat sangat nak tunggu air surut sepenuhnya, lagipun hari kami pergi tu castle & garden x buka, so anak-anak just main2 kat tepi pantai je sebelum balik ke caravan...