Sunday, 22 May 2016

KS2 Year 6 SATS

Pada 9 hingga 12 Mei 2016 yang lepas Aiman menduduki peperiksaan SATs (Statutory Assessments Test) di sekolah iaitu compulsary national exam untuk Year 6 (macam UPSR). Subjek peperiksaan ialah English (2 papers) iaitu Reading Test serta Grammar Punctuation & Spelling Test dan subjek Mathematics (3 papers) iaitu  Mental Arithmetic dan Mathematic Reasoning Paper 1 & 2.

Jadual peperiksaan

Peperiksaan ini bertujuan untuk melihat tahap pencapaian pelajar berbanding dengan 'national average in that year group'. As long as pelajar dah within national average, teachers dah rasa happy. Sebelum-sebelum ni pelajar akan diberikan level ( 2 hingga 6) mana berdasarkan keputusan mereka. Level 6 dah dikira 'advanced stage' atau melangkaui national average. Tapi pihak sekolah maklumkan mulai tahun ini ada sedikit perubahan dalam cara penilaian. Tak pasti lagi macam mana tunggu results keluar yang dijangka pada bulan Julai.

Aiman nak pegi exam

Kalau di Malaysia, rasanya saya macam ibubapa lain juga akan sibuk menghantar anak ke tuisyen untuk memastikan anak dapat keputusan yang terbaik (5A). Mungkin sebab di negara kita pelajar yang mendapat keputusan cemerlang mempunyai peluang yang lebih baik untuk ke sekolah berasrama penuh. Tapi di sini even sebelum exam bermula lagi kita dah tau anak-anak dapat sekolah mana untuk peringkat menengah nanti, bukan berpandukan keputusan SATs. Jadi kerisauan tentang keputusan anak tu tak menekan sangat.

Walau bagaimanapun pihak sekolah dari awal term mengadakan 'booster class' (kelas tambahan) sejam setiap hari Khamis (pukul 3.30 hingga 4.30pm) sebagai persediaan untuk exam ini. Semasa di booster class mereka diberikan soalan-soalan contoh dan past years untuk membiasakan diri dengan format exam. Pihak sekolah pastilah mengambil berat tentang exam ini kerana keputusannya nanti akan memberi kesan kepada reputasi sekolah.

Di rumah, kami sediakan juga buku latihan untuk kekalkan momentum sehingga tiba hari exam. Lagipun kami nak Aiman faham tentang pentingnya usaha untuk mencapai kejayaan. Buku-buku beli online je di eBay atau Amazon. Ada juga soalan yang boleh didownload secara online. Marking scheme juga disedikan jadi kita boleh semak jawapan lepas diorang selesai menjawab.


Selain daripada tu, dapat juga kami go through soalan yang bakal Aiman hadapi. Kalau tengok contoh soalan, boleh tahan mencabar juga soalan diorang ni. Saya paling tertarik dengan paper Reading test. Buku soalan berwarna-warni dengan ilustrasi yang menarik. Kata teacher supaya pelajar lebih relax dan tak rasa stress masa menjawab soalan.

Cover untuk reading booklets - macam baca majalah

Untuk reading test, ada tiga petikan dalam setiap booklet dan pelajar dikehendaki membaca ketiga-tiga petikan dan menjawab soalan-soalan dalam petikan tersebut dalam masa satu jam.




Beberapa minggu sebelum peperiksaan berlangsung, pihak sekolah menjemput ibu bapa untuk sesi briefing tentang SAT. Semasa briefing teachers terangkan tentang keperluan exam tersebut juga bagaimana parents dapat membantu anak-anak di rumah. Kata teacher tak perlu cari extra class di luar waktu persekolahan. Apa yang mereka beri dah cukup sebagai persediaan untuk menghadapi exam. Lagipun mereka tak mahu pelajar berasa tertekan dengan exam ni.




Pada minggu peperiksaan pula, disedikan 'pre SATs breakfast club' dimana pelajar diberikan sarapan percuma bagi mematikan mereka tidak berperut kosong ketika menjawab soalan. Walaupun Aiman dah sarapan di rumah, dia nak join juga breakfast club ni sebab nak bersama dengan kawan-kawan di sekolah.


Mama dan Papa doakan Aiman mendapat keputusan yang cemerlang. Malam Jumaat sebelum Aiman mula exam kami sekeluarga membaca surah Yaasin bersama-sama untuk menunjukkan sokongan pada Aiman. Setiap pagi sebelum ke sekolah, saya berikan Aiman air zamzam untuk diminum. Mudah-mudahan Aiman mendapat ketenangan semasa menjawab soalan. Saya masih ingat waktu kecil-kecil dulu tiap pagi sebelum ke sekolah mak dan abah sediakan 'air doa' untuk kami adik-beradik minum dan berdoa supaya terang hati serta mudah menerima pelajaran. Bila menjelang minggu peperiksaan, abah akan meletakkan tangan di ubun-ubun kami sambil membacakan doa dan menghembus lembut di akhirnya. Mak pula akan membacakan surah Yaasin pada saat kami menjawab soalan peperiksaan di sekolah/universiti. Hinggakan pada masa saya menduduki viva DrPH, mak masih bertanyakan waktu saya di viva. Saya tahu pada waktu itu mak akan duduk di sejadah membaca Yaasin dan berdoa untuk saya. Kini giliran saya pula untuk lakukannya kepada anak-anak. Saya harap bila mereka dewasa, mereka juga ada memori ini sebagaimana saya yang masih terkenangkan memori indah bersama mak dan abah.

Sunday, 1 May 2016

Giant's Causeway, Northern Ireland

Sambung cerita trip ke Ireland di SINI.

Hari kedua kami ke Giant' Causeway yang terletak di Antrim, kira-kira 1 jam 20 minit dari hotel kami Premier Inn di Carrickfergus. Giant's Causeway adalah kawasan pantai yang unik dengan batu-batuan berbentuk heksagon dipercayai terbentuk hasil letusan gunung berapi 50 hingga 60 tahun dahulu. Kawasan ini diwartakan sebagai salah satu warisan dunia UNESCO di Ireland.

Dalam perjalanan, kami menikmati keindahan alam semulajadi di Northern Ireland. Tambah cantik bila ada pelangi indah terbentuk selepas hujan turun...




Berhenti jap ambik gambar

Kami park kereta di Park & Ride di Bushmill Village, kemudian menaiki shuttle bus National Trust ke Giant Causeway. Sebenarnya tersilap, ingatkan tempat kami berhenti tu visitor centre Giant's Causeway, rupanya belum sampai lagi..First time datang, confuse sikit...Parking di sini free je. Kemudian shuttle bus National Trust ni bawa kami terus ke Giants Causeway Visitor Information Centre. Oleh kerana menggunakan perkhidmtan Park & Ride, kami entitle untuk dapat 'green discount'. Instead of bayar £22 untuk family ticket, kami cuma perlu bayar £18 sahaja. Kalau tak parking kat Park & Ride tu, kat atas ni pun ada parking...tapi tak dapat discount la..


Di hadapan Visitor Information Centre

Dari visitor centre kami berjalan kaki ke pesisir pantai yang ada batu-batuan. Ada bus disedikan kalau tak larat nak jalan kaki dengan bayaran EUR1 sehala. Tapi jalan kaki lagi best dapat tengok view yang cantik...taklah jauh sangat anak-anak pun ok jer tak merungut...



 Berjalan kaki..tapi tak menyesal sebab cantikkk sangat!



Giant's Causeway mendapat nama dari kisah lagenda rakyat Ireland. Mengikut ceritanya, causeway ini dibina oleh gergasi bernama Finn McCool yang tinggal di sini dan mahu menyeberang ke Scotland bagi menentang gergasi Scottish bernama Benandonner..cerita panjang sila google sendiri ye..



Ada beberapa trail untuk ke sini. Ini yang agak mudah















Tinggi kan basalt column ni



Pantai yang cantik tapi sejukkkk 


Alhamdulillah, Allah izinkan kami melihat keajaiban alam ciptaannya. Tak terjangkau akal macam mana batu-batuan kat sini boleh berbentuk heksagon macam ni...Walaupun dipercayai berlaku berjuta tahun dahulu, tapi masih kekal sehingga sekarang.

Dari sana kami balik ke hotel untuk lunch dan berehat. Petang kami ke Carrickfergus Castle yang tak jauh pun dari hotel kami Premier Inn. Dari hotel pun dah boleh nampak.

Carrikfergus Castle- Norman castle yang dibina pada tahun 1177 dan terletak di tepi pelabuhan


 



Kemudian anak-anak ajak ke playground yang terletak di tepi pantai. Budak-budak memang tak boleh nampak playground. Sejuk-sejuk pun nak bermain.


 
 
  

 Main sampai hari gelap. Keesokan harinya dah nak balik.



Monday, 25 April 2016

Ireland Trip Day 1

Kami merancang percutian singkat ke Ireland bila Ryanair buat promosi tiket murah £9.90 sehala ke Dublin. Susah nak dapat tiket murah time cuti sekolah (Spring break). Total termasuk tax harga return ticket untuk kami enam orang sefamily ialah £81.56..Itu dah dikira cukup murah!Kami tak ambik extra baggage sebab seorang dapat luggage allowance 10kg. Kami berenam totalnya ialah 60kg. Dah banyak sangat untuk tiga hari lagipun bukan pegi nak menyopping.

Oleh kerana Mr. Hubby tengah sibuk dengan penulisan thesisnya, dia 'diluluskan' tiga hari je untuk ke sana. Dia memang tak ambik tahu, semua perancangan tiket, sewa kereta, tempahan hotel dan tempat-tempat yang nak pegi saya yang uruskan. Mujurlah ada kawan yang pernah tinggal di sana (Wani) dan yang baru pegi trip (Sya) jadi saya dapatkan maklumat dari mereka disamping bacaan di blog2. Masa yang singkat tiga hari ni saya cuma merancang untuk ke Dublin dan Belfast. Tempat yang paling saya teringin nak pegi ialah Giant's Causeway, yang disebut-sebut oleh sahabat saya Anie.

Kami bertolak ke sana pada hari Rabu 6/4/2016 dari Birmingham Airport.  Flight kami pukul 8 pagi jadi kena berada di airport lebih kurang dua jam sebelum untuk urusan pengesahan visa sebab kami bukan dari negara EU dan untuk security check-up. Semasa naik Flybe ke Amsterdam, tak perlu buat pengesahan visa pun, tapi RyanAir strict sikit. Bila dah check in online, kena print dan bawa boarding pass untuk buat pengesahan visa di kaunter dan kemudia mereka akan cop di boarding pass tersebut. Semasa di gate, boarding pass di check sekali lagi samada visa dah verified atau tak.

Alhamdulillah perjalanan kami lancar dan selamat tiba di Dublin jam 9.30pagi. Pemeriksaan imigresen di Dublin pun laju jer sebab tak ramai sangat penumpang yang beratur di barisan Non-EU Passport.

Untuk berjalan-jalan di sana, kami telah membuat tempahan kereta sewa melalui RyanAir. Kami booked kereta dari company Thrifty sebab masa survey itu yang paling murah untuk 7 seaters (£86.90 termasuk insurans untuk tiga hari). Keluar dari Dublin Airport, menghala ke kanan adalah tempat tunggu taxi dan shuttle bus ke Car Rental Centre. Oleh kerana kami menempah dengan Thrifty, jadi kami naik shuttle bus Hertz/Thrifty. Tiba di car rental centre, Mr. Hubby berurusan di kaunter. Oleh kerana kami dah buat tempahan termasuk insurans, jadi kami menolak insurans yang ditawarkan di kaunter. Cuma insurans oleh AXA ni withold card credit kita sebanyak EUR3000, banyak tu..doa banyak2 tak ada apa2 yang berlaku. Kereta yang mereka bagi adalah Volkswagen Touran.

Hari pertama kami cuma berjalan-jalan di city centre. Parking kereta di Trinity Street. Boleh tahan mahal parking di Dublin ni. EUR8 untuk 2 jam.




Jalan-jalan dalam bandar

Mula-mula ingat nak cari Trinity College, tapi sebab ada construction buat jalan kat depan universiti tu boleh pulak tak perasan bangunan dia. First time sampai bandar Dublin memang blur habis lah. Dalam sesat-sesat tu terjumpa Hard Rock Cafe Dublin so singgah dulu untuk beli shot glass untuk tambah collection. Dari situ ingatkan nak ke Ha'Penny Bridge iaitu pedestrian bridge yang dibina pada tahun 1816 tapi keluar dari HRC Dublin hujan pulak.





Kemudian kami meneruskan pencarian Trinity College yang tersohor dengan library tertua tempat penggambaran Harry Potter tu. Jumpa jugak akhirnya...Hanya ada satu pintu masuk utama ke Trinity College ni, tak ada pintu gerbang besar pun..patut lah kami tak perasan masa dah lalu kat sini tadi.



Bahagian hadapan Trinity College, Dublin

Keluar/masuk melalui pintu ni



Windy kat sini..serabai betul rambut Mia



Ada graduation ceremony rupanya patutlah ramai juga orang kat compound universiti ni. Kami duduk berehat di bench kat tepi-tepi park sambil dengan selambanya buka bekalan yang dibawa sebab anak-anak dah kelaparan. Sebelum bertolak pagi tadi sempat goreng bihun, makan yang ni dulu lah sebelum cari kedai halal. 



Plan asal nak ikut tour ke 'The Old Library' iaitu tempat shooting babak dalam filem Harry Potter dibatalkan sebab kesuntukan masa. Selepas berjalan-jalan di sekitar Trinity College ni, kami balik semula ke tempat letak kereta.



Berjalan keluar dari Trinity College

Lagi gambar-gambar di sekitar Dublin city...







Perjalanan diteruskan menuju ke Belfast. Walaupun terletak di kepulauan yang sama, tetapi Dublin dan Belfast terletak di negara yang berlainan. Dublin adalah ibu negara Republic of Ireland, manakala Belfast pula ibu negara kepada Northern Ireland; iaitu sebahagian daripada United Kingdom (UK) bersama2 Wales, Scotland dan England. Matawang yang digunakan juga berbeza, Republic of Ireland menggunakan matawang EURO, manakala Northern Ireland menggunakan Pound Sterling (££).

Pinjam map kat Google nak bagi clear sikit pasal Ireland


Dari Dublin ke Belfast mengambil masa hampir 2 jam. Kami melalui motorway, kena bayar tol EUR2.90. Pada masa tu kami tak ada duit Euro, kad pula tidak diterima. Mujurlah dia mereka terima duit pound sterling tapi dianggap seperti Euro dan wang baki pun diberi dalam Euro. Maksudnya instead of bayar EUR2.90 kami bayar £2.90 bersamaan dengan EUR3.72...mahal sket lah..padan muka sape suruh tak tukar duit Euro...

View di sepanjang perjalanan memang sangat cantik MasyaAllah...



 Ini sebelum masuk motorway






 Cuaca tak menentu...kejap mendung, kejap hujan, kejap cerah...



Suka tengok rumah kat sini. Cantik!

Tiba di Belfast, mula-mula cari masjid dulu untuk Jama' Zohor dan Asar. Kami bersolat di Belfast Islamic Centre yang terletak di 38 Wellington Park, Belfast BT9 6DN. Iaitu salah satu antara deretan rumah teres di sini..

Yang warna putih ada dua tiang hijau tu lah Belfast Islamic Centre

Selepas solat kami singgah di satu universiti lagi iaitu Queen's University of Belfast, antara universiti yang tertua di UK. Univesiti ini diasaskan pada tahun 1845.


Kemudian cari kedai halal untuk beli makanan untuk dinner. Dengan bantuan apps 'Zabihah' kami ke
'Turkish Kebab & Pizza House'. Dua orang penjual di restoren ni sangat peramah dan gembira bila dapat tahu kami orang Malaysia. Lama pulak diaorang berborak dengan Mr. Hubby. Dia memuji dengan mengatakan orang Malaysia yang mereka jumpa baik-baik belaka (Alhamdulillah). Selain makanan yang kami beli, ada macam-macam makanan percuma yang diaorang bagi...rezeki anak-anak...Mudah-mudahan Allah melipat-gandakan rezeki mereka.


Siap bergambar dengan diorang...

Dari situ kami terus ke Premier Inn Carrickfergus untuk check in dan berehat. Dah penat sangat bangun awal pagi tu kemudia berjalan-jalan sepanjang hari. Kami akan tidur di sini untuk dua malam.