Wednesday 24 July 2013

Kuih Bakar Pandan

Nak kongsi resepi kuih bakar pandan. Ada juga yang panggil kuih bengkang atau bingka. Ni salah satu kuih kegemaran saya. Dulu cuma tau makan jer...ni hasil percubaan pertama...




Masa mula-mula keluar dari oven, ingatkan tak jadi sebab bila potong jadi lembik kat bawah bijan yang garing tu...rupa-rupanya kena tunggu betul-betul sejuk baru  elok cantik bila dipotong....

Kuih Bakar Pandan
Sumber: Azie Kitchen

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 cawan air pandan
1 cawan santan
1 cawan susu cair
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Sedikit bijan - sebagai hiasan

Cara:
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan. Blender hingga sebati.
2. Sapukan loyang dengan sdikit minyak dan tuangkan bahan tadi ke dalamnya.
3. Taburkan bijan (jika suka).
4. Bakar selama 40 minit pada suhu 180c hingga masak. Untuk dapatkan permukaan yang berkerak/garing boleh tambah masa membakar..

Asalnya kawan saya kat sini yang selalu bawa kuih ni bila ada majlis. Tapi makan kat rumah orang segan la nak makan banyak-banyak walaupun sukeee sangat hehehe....bila buat sendiri baru boleh makan puas2:)







No comments:

Post a Comment