Thursday, 23 April 2015

Rhymetime @Tile Hill Library

Bila sunyi dok kat rumah sorang-sorang ni teringat hari Khamis semasa Easter Break yang lalu saya dan Mia ke Rhymetime Session di Tile Hill Library yang teletak berdekatan dengan rumah. Rhymetime memang diadakan di situ pada setiap hari Khamis jam 11.00 pagi hingga 11.30 pagi sepanjang tahun secara percuma. Dah lama teringin nak bawa Mia tapi cuma waktu cuti sekolah je lah boleh join.

Tile Hill Library, Jardine Crescent

Kami jalan kaki je dari rumah sambil menikmati cahaya matahari di musim spring ni. Seronok dapat lihat daun-daun yang mula merimbun dan bunga yang mula mekar di sepanjang kejiranan kami. Along pun nak ikut pegi library tapi dia pergi dengan basikal. Tinggal kami bertiga je sebab Aiman dan Danish join kelas football masa cuti ni.

 Cherry blossom di rumah Mr. Franco, jiran kami

 poppy flowers

 Sambil berjalan sambil berhenti ambik gambar

blue bell flowers

Semasa kami sampai dah ramai parents dan anak masing-masing kat situ. Cute2 jer anak-anak mat salleh ni...Sesi ni dijalankan oleh salah seorang staff library. Dia ajak kanak-kanak menyanyi nursery rhymes sambil buat aktiviti-aktiviti bersesuaian dengan lagu. Ada lebih kurang 10 lagu jugak yang diorang nyanyi sama-sama...Mia biasalah, mula2 malu dah 'panas enjin' baru nyanyi kuat sikit dan join pergerakan.


 nyanyi sambil main tamborine


lagu five little monkeys umping on the bed

Sesi santai sambil lepak-lepak atas karpet. Yang duduk kat sebelah kami tu twin baby, dua-dua comel sangat2...sesi untuk bayi hingga yang berumur 5 tahun.. Kebanyakan yang join ni memang baby2 lagi, Mia yang paling besar kot hehe...

Selain Rhymetime, banyak lagi aktiviti lain di library ni untuk pelbagai peringkat umur

Lepas habis setengah jam sesi tersebut kami join Along yang sedang baca buku kat ruang bacaan. Along nak daftar jadi ahli sebab nak pinjam buku. Saya register untuk Mia sekali. Pendaftaran kanak-kanak senang jer, tak perlukan dokumen apa-apa cuma isi borang je. Saya nak daftar untuk nama saya juga tapi nak kena bagi bil utiliti la pulak untuk proof of address. Nak kena datang lain kali lah nampaknya.library cards, dapat free bookmark

Masa nak balik sempat lagi singgah di playground kat tepi library tu..Mia memang tak boleh nampak playground!Nasib baik ada Along boleh la tolong layan adik kesayangan dia tu....No comments:

Post a Comment