Monday, 7 October 2013

Southampton & Portsmouth

5 Oktober 2013 (Sabtu)

Hari Sabtu yang lepas adalah hari jadi adik bongsu saya. Anak-anak panggil dia Pak Cu. Dia belajar  Engineering tahun kedua di University of Southampton. Jadi kami ke sana untuk melawat dia disamping berjalan-jalan ke bahagian selatan England.

Saya anak kedua dan anak perempuan sulung dalam keluarga manakala adik bongsu saya ni anak yang ke-sembilan. Jarak antara kami adalah 14 tahun. Sewaktu emak mengandungkan adik, saya tinggal di asrama di Kuala Lumpur. Ketika itu saya di tingkatan 2. Dulu-dulu memang susah untuk menghubungi keluarga kerana di rumah tiada talian telefon. Saya tahu emak mengandung pun cuma waktu balik bercuti dan bila pulang bercuti buat kali kedua, adik dah pun dilahirkan...dalam ramai-ramai adik, yang ni je la yang saya tak jaga sangat sebab jumpa pun cuma time cuti2 sekolah jer...Kalau adik2 yang lain memang membesar di tangan saya, lepas balik jer sekolah rendah terus kena jaga adik sebab mak sibuk buat keje2 rumah yang lain..maklum la, adik-beradik ramai kan...

Untungnya kami tinggal di Midlands, untuk ke mana2 tak terasa jauhnya..ke Southampton juga cuma 2 jam perjalanan. Kami bertolak pada pagi Sabtu selepas saya menyediakan nasi lemak dan lauk2 untuk bersarapan dengan adik. Tak sempat nak buat kek sebab mixer tak beli lagi *alasan*. Mulanya ingat nak beli kek kat Iceland jer hehe..tapi hari Jumaat tu Mr. Hubby bizi la pulak tak sempat nak gi beli...

Sampai di So'ton dlm pkl 10am..Adik tinggal di rumah sewa dengan 3 lagi kawan. Seronok la anak-anak dapat jumpa Pak Cu. Tambahan di belakang rumah ada trampoline besar..melompat aje la keje diorang...


makan nasi lomak dulu!

Semasa summer holiday aritu Adik balik ke Malaysia...banyak jugalah barangan kiriman dari keluarga di Malaysia untuk kami...termasuk tudung yang Mia pakai tu...:)..Duit raya dari Aki dan Tok Wan pun ada! Sayang betul aki dan tokwan kat cucu2 diorang ni...hehe...Sebelum balik ke Malaysia, Adik terlebih dahulu pergi menunaikan umrah dari sini...bangga juga dengan adik bongsuku ini...di saat kawan2 lain yang datang ke sini berjalan ke merata-rata negara Eropah, dia kumpul duit untuk memunaikan umrah terlebih dahulu. Alhamdulillah...kerana dia buat keputusan yang bijak...selesai menunaikan umrah baru dia balik ke Malaysia dari sana untuk berhari raya dengan keluarga..

Lepas makan-makan kami jalan-jalan di sekitar universiti...







Kemudian kami ke Portsmouth yang terletak lebih kurang 30 minit perjalanan dengan kereta dari Southampton. Sesuai dengan namanya, Portsmouth ialah sebuah bandar pelabuhan yang cantik...ada satu outlet yang famous kat sini iaitu Gunwharf Quay. Entah kenapa hari kami datang tu ramai betul orang hinggakan jalan hampir jammed dan parking di Gunwharf Quay pun penuh. Jadi kami park di tempat letak kereta di Historic Dockyard..dari sana kami berjalan kaki...jalan pun best jugak sebenarnya coz dapat tengok kawasan sekitar...


Kat dalam ni boleh beli tiket untuk tour...Mcm2 kapal termasuk kapal-kapal perang angkatan tentera British ada dipamerkan. tapi kami jalan-jalan kat luar jer..free..hehe








Dari sini boleh nampak Spinnaker Tower yg terletak kat dalam Gunwharf Quay.



Tunnel nak ke Gunwharf Quay

Tempat shopping di Gunwharf Quay ni memang cantik sebab terletak kat tepi laut...boleh tengok bot2 dan kapal dagang yang banyak kat situ...kat bahagian pesisiran tu pulak banyak kedai-kedai makan dan coffee house...sambil shopping2 blh makan2 sambil jamu mata tengok keindahan lautan...best..tapi kami cuma window2 shopping jer...


Ni jer yang dapat....

Kat dalam ni juga sedang ada pameran kenderaan polis..macam2 jenis motor & kereta dari dulu2 hingga yang digunakan sekarang dipamerkan..kereta yang pernah guna untuk filem pun ada...Sebenarnya tak pasti la diorang ada event apa...sebab selain pameran kereta polis tu ada juga pasukan Hampshire Police Choir buat persembahan.







 Polis buat rondaan dengan menaiki kuda


Kat tepi laut ni jugak terletaknya Spinnaker Tower..mercu tanda bandar Portsmouth ni...bentuknya macam layar kapal...




Dah penat jalan-jalan kami pun balik semula ke Soton...






No comments:

Post a Comment