Monday 2 September 2013

Kek Nenas Terbalik

Hahaha...lawak tak nama kek ni? Nama omputihnya Pineapple Upside Down Cake..

Saya mula-mula kenal kek ni bila dibawa oleh seorang kawan sebagai buah tangan ke rumah. Jatuh cinta pada pandangan pertama..hehe...nampak cantik dan rasa pun sedap. Terus minta resepi...

Kebetulan Sabtu lepas ada open house rumah member so saya buat kek ni untuk dibawa ke sana. Ni percubaan pertama, rupa tak cantik sangat. Next time kena cuba perbaiki lagi. Gambar pun tak edit sebab m***s. Kalau nak tengok yang lebih cantik dan menggiurkan boleh cari kat google image..



Macam biasa letak resepi supaya mudah nak rujuk bila nak buat lagi next time...

Pineapple Upside Down Cake

Bahan-bahan:
454g butter
1 setengah cawan gula castor
4 biji telur
2 tsp baking powder
2 2/3 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan jus dari can pineapple
1 tsp esen vanilla.
Beberapa kepingan nenas dalam tin, ikut design yang disukai
Glazed cherry.

Cara:
1. Pukul butter dan gula castor (butter cream)
2. Tambah 4 biji telur satu persatu dan esen vanilla.
3. Dalam mangkuk yang lain - ayak baking powder dengan tepung naik sendiri
4. Tambahkan campuran tepung+baking powder ke butter cream tadi sikit2 bergilir2 dengan jus dari can pineapple.
5. Panaskan oven 180 celcius dan cover baking tin dengan baking paper.
6. Tabur gula pasir, gula perang dan 2 tablespoon butter.
7. Masukkan dalam oven sampai caramelised. Ratakan caramel.
8. Susun nenas dan glazed cherry cantik2 dan masukkan semula dalam oven selama lebih kurang 10minit hingga nenas tu caramelised.
*Ingat nanti kita nak terbalikkan kek, so pastikan bahagian cherry yang licin berada di bawah.
9. Tuang adunan tepung tadi.
10. Bakar selama 30-40minit.
11. Bila dah masak, tunggu sejuk sedikit dan terbalikkan...

Kek yang dibuat di atas, menggunakan separuh adunan sahaja...

No comments:

Post a Comment