Saturday 8 June 2013

Puding Roti Pelangi

Aku ada mention pasal aku menang pertandingan dessert semasa Family Day MCS kat sini.

Macam yang aku bagitau, aku memang tak jangka pun nak menang sebab kawan2 kat sini handal2 memasak....aku just buat sebab semua family digalakkan bawa satu dessert. Puding roti ni aku memang selalu buat kat rumah sebab anak2 suka makan. Lagipun aku selalu nak elakkan membazir tepi2 roti yang dibuang waktu prepare bekal mereka ke sekolah..Anak2 aku ni memang jenis tak makan bahagian keras tepi roti tu....Cuma kali ni aku tambah kaler2 nak bagi nampak menarik sket...aku rasa sebab tu pun puding ni terpilih. sebab kalau nak ikutkan dessert yang lain2 tu lagi hebat. Ada fruit tart, brownies, tiramisu dan macam2 lagi....aku tau buat kuih yang senang2 jer hehehe....




Resepinya aku tak ingat ambik dari mana. Tapi memang banyak resepi puding roti ni kat internet...asalnya ialah puding roti marble tapi aku dah warnakan sesuka hati....

Bahan2:
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
8 gram serbuk agar-agar
1/2 cawan gula
2 sudu butter/marjerin
31/2 cawan air
2 sudu besar serbuk koko atau apa2 pewarna ikut citarasa...

Cara2:
1. Didihkan 3 cawan air, serbuk agar2 dan gula.

2. Blend roti, telur, susu pekat, susu cair dan baki air tadi (1/2 cawan). Masukkan ke dalam periuk agar2 yang dah larut tadi.

3. Masukkan butter/marjerin - kacau sampai mendidih.

4. Bahagikan kepada beberapa bahagian sama banyak mengikut warna yang nak dibuat - aku buat 4 kaler (biru, kuning, merah dan warna asal). Kena kacau cepat2 hingga kaler semua dah rata...

5. Sendukkan ke dalam bekas secara berselang-seli. Ulang sampai habis. Kena buat cepat2 sebab puding ni cepat mengeras.

6. Untuk buat corak tu aku guna pencungkil gigi yang bersih, tarik dari tengah ke tepi pada setiap penjuru.

7. Dah siap simpan dalam peti sejuk sampai betul2 keras/membeku.



Ni la hadiah yang aku dapat....;)

Owh..kalau guna agar2 tali yang kering tu...petua sukatan air untuk agar2 tali ialah macam ni (mak aku ajar):

Rendam agar2 tali hingga lembut.
Toskan agar2 tu kemudian sukat guna bekas yang sesuai (aku selalu guna gelas).
Sukatan untuk masak agar2 adalah 3 kali bekas yang sama.
Contohnya kalau agar2 yang dah rendam/ditoskan tu 1 gelas, maka air untuk masak adalah 3 gelas (yang sama).


No comments:

Post a Comment