Aku letak resepi kat sini supaya aku tak lupa bila aku nak buat lagi..lagipun resepi my MIL lain sket dari yang ada kat internet....
Bahan-bahan:
1/2 kg daging
10 ulas bawang
merah
3 ulas bawang putih
1 setengah inci halia
2 inci lengkuas
3 batang serai
10 biji cili kering
- Kesemua bahan di atas dimayang/dihiris nipis.
Kemudian gorengkan sebentar sehingga kekuningan dan dikisar.
3 sudu besar biji
ketumbar – Juga digoreng sebentar dan dikisar bersama bahan di atas.
3 sudu besar rempah
kerutuk *aku beli kat kelantan
3 cawan santan pekat
Gula kerek/ gula melaka
Asam keping
2 sudu besar kerisik
Cara-caranya:
1. Tumiskan bahan-bahan yang
dikisar tadi (bawang merah/putih, halia,lengkuas,serai, cili kering, biji ketumbar)
2. Bila tumisan dah masak/naik
minyak, masukkan rempah kerutuk yang telah dibancuh dengan sedikit air terlebih
dulu.
3. Masak lagi sampai tumisan naik
minyak.
4. Kemudian masukkan daging.
Biarkan empuk baru masukkan santan, garam, gula kerek & asam keping.
6. Dekat-dekat nak angkat baru
dimasukkan kerisik.
Masa hari aku masak tu aku sibuk dengan tetamu-tetamu so lupa pulak nak ambik gambar Kerutuk Daging and friends...kalo buat lagi lain kali nanti aku letak gambar kat sini....
No comments:
Post a Comment